Den tidigare moderatledaren är ny ordförande i det starkt skinande solenergibolaget.

ANNONS

”Det är väldigt positivt. Hon är mycket kunnig om företagande och hennes bakgrund inom politiken är förstås en viktig styrka med tanke på att energimarknaderna är så starkt beroende av politiska beslut och styrmedel”, säger Stefan Ölander, vd för Soltech Energi och största ägare i småspararnas nya aktiefavorit, till Dagens Industri.

Solbolaget växer så det knakar och har stått starkt i coronakrisen. Den senaste rapporten, som fick aktien att stiga, visar på en rejäl intäktsökning (+69 procent till 156 miljoner kronor) under Q2, jämfört med samma period i fjol.

Explosion av rörelseresultatet

Där till rusade rörelseresultatet under andra kvartalet, enligt Di, med hela 210 procent till 35,6 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev trots detta ett minus på 37 miljoner kronor, en försämring med 3 miljoner kronor sett till motsvarande kvartal 2019, framgår det.

”Förlusten på sista raden beror främst på orealiserade valutakursdifferenser i den kinesiska verksamheten”, säger Stefan Ölander till Di och betonar – när han summerar allt – att han ändå är nöjd med Soltech Energys snabba tillväxt och lönsamhet, dessutom mitt i en världsomspännande kris till följd av ett virusutbrott som Soltech Energi uppvisat förvånansvärd immunitet mot.

Aktieägarna strömmar också till solbolaget och fick också utdelning under fjolåret då kursen stack i väg upp fantastiska 165 procent.

Hack i år på en behaglig börsresa

Hittills i år är aktien ned med drygt 10 procent, men på tre år har aktien gått upp med över 75 procent, framhåller Stefan Ölander i Di-artikeln och konstaterar att ”det är ju inte så illa”.

Hans eget innehav i Soltech Energy, som uppges ha ökat omsättningen från 53 miljoner kronor 2018 till över 300 miljoner kronor 2019, uppgår till nästan 1,4 miljoner aktier, enligt Di.

ANNONS
ANNONS

Stefan Ölander tillägger att omsättningen stigit med 40 procent bara under första halvåret i år till 209 miljoner kronor.

Solbolaget har satt upp som mål att femtonfaldiga omsättningen till 4,7 miljarder kronor till 2024 och gör nu en företrädesemission på 98 miljoner kronor plus möjlighet till ytterligare 46 miljoner kronor via en tilldelningsoption.

Tanken är att fortsätta köpa bolag och växa genom förvärv, som är Soltechs primära affärsidé, något som uppenbarligen attraherar den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra, som nu alltså greppat klubban i solbolaget.