NASA-chefen varnade för att Kina skulle ”ta över månen” – något som retar gallfeber på regimen i Peking som menar att det handlar om ”oansvarig smutskastning” från den amerikanska myndigheten.

ANNONS

”Vi måste vara mycket oroade över att Kina landar på månen och säger: ’Det är vårt nu och ni stannar utanför'”, sa NASA-chefen Bill Nelson till tyska tidningen Bild i en intervju som publicerades på lördagen enligt Reuters.

Han sade också att Kinas rymdprogram är militärt och att Kina stulit idéer och teknologi från andra länder. Kina har målsättningen att bygga raketer kraftfukla nog att transportera människor till månen vid slutet nuvarande decennium. Uttalandena skapar rejäl ilska hos kommunistregimen i Peking som kallar det hela för ”oansvarig smutskastning”.

De menar att de alltid varit förespråkare för en nationernas gemenskap i yttre rymden och motsatt sig beväpning och kapprustning i rymden.

”Det här är inte första gången som chefen för U.S. National Aeronautics and Space Administration har ignorerat fakta och talat oansvarigt om Kina”, säger Zhao Lijian, en talesperson för Kinas utrikesministerium.

”Den amerikanska sidan har ständigt byggt upp en smutskastningskampanj mot Kinas normala och rimliga ansträngningar i yttre rymden, och Kina motsätter sig bestämt sådana oansvariga kommentarer.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina har klagat till FN om SpaceX – nära krock [Dagens PS]

Läs även: Rymden – den nya investeringstrenden [Dagens PS]