SpaceX får rejäl kritik av Kina, som klagat till FN efter att företagets satelliter varit nära att krocka med landets rymdstation. 

ANNONS

Kina säger att de har klagat till FN angående SpaceX Starlink-satelliter – som två gånger (1 juli och 21 oktober i år) varit nära att krocka med den kinesiska rymdstationen Tianhe, vilket tvingat taikonauter (det kinesiska ordet för astonauter) ombord att vidta åtgärder.

”Av säkerhetsskäl har Kinas rymdstation implementerat förebyggande kontroll av kollisionsundvikande”, står att läsa i ett dokument hos United Nations Office for Outer Space Affairs, enligt CNBC.

Indicenterna med bolaget, som grundades och drivs av Elon Musk, har gjort att Kina talat med FN:s generaldirektör Antonio Guterres om att USA inte följer sina internationella åtaganden enligt FN-fördragen om yttre rymden och beter sig ”oansvarigt” och ”osäkert”.

”USA, medan de talar om konceptet med ansvarsfullt beteende i yttre rymden, ignorerar i praktiken sina skyldigheter enligt fördraget”, säger Zhao Lijian, talesperson på det kinesiska utrikesdepartementet på en presskonferens enligt Bloomberg.

SpaceX har mer än 1 900 satelliter i omloppsbana, och tänker skjuta upp betydligt fler. Mer än 30 000 satelliter eller rymdskräp tros snurra runt planeten – den ökande mängden gör det farligare och farligare med nya rymdäventyr då risken för en kollision ökar.

ANNONS
ANNONS

”Riskerna med Starlink exponeras gradvis, hela mänskligheten kommer att betala för deras affärsaktiviteter”, skriver en användare med namnet Chen Haiying på den kinesiska sociala medier-appen Weibo enligt CNBC.

Läs även: Starlink: Bredband från Elon Musk – till hela jorden [Dagens PS]