Från augusti finns uppkoppling med bredband nästan var som helst på jorden med SpaceX Starlink, enligt vd:n Elon Musk. 

ANNONS

Elon Musk, som fyllde 50 år under måndagen, presenterade på tisdagen en uppdatering om hur det går för SpaceX, rymdbolaget han är vd för, utöver elbilsbolaget Tesla.

Den excentriske entreprenören pratade på Mobile World Congress och berättade bland annat att SpaceX skjutit upp mer än 1 500 satelliter till projektet Starlink, som ska leverera bredbandsuppkoppling över hela planeten. Starlink är igång som ett pilotprojekt i ett dussin länder, men Elon Musk avslöjade att det kommer att vara igång i nästan hela världen redan i augusti, skriver Bloomberg.

Fungerar på havet och uppe på berg

Då ska det gå att få en bredbandsuppkoppling med Starlink i princip var som helst på jorden, utom vid polarcirklarna (det kommer senare, enligt Musk). Det kommer att fungera ute på havet, uppe på berg, på avlägsna platser långt från civilisationen och uppe i luften när man flyger. SpaceX strävar efter att erbjuda bredband till fem procent av världens befolkning på platser där konventionella fiber- och trådlösa nätverk inte når.

”Vi tror jag är på väg att ha några hundra tusen användare, eventuellt över 500 000 användare inom 12 månader”, sa Elon Musk på Mobile World Congress enligt Bloomberg.

Diskuterar med telekomoperatörer

Enligt Elon Musk har han också signerat avtal med två telekomoperatörer i ”stora länder” och är i diskussioner med fler. Tanken är att Starlink ska fungera som ryggrad i deras så kallade ”data back haul”-system, vilket ska ge stabilare internetuppkopplingar på platser med sämre täckning, även i de konventionella nätverken.

SpaceX har satsat rejält på projektet med bredband, Elon Musk berättade att investeringarna kommer uppgå till mellan 5 och 10 miljarder dollar, motsvarande mellan 42 och 85 miljarder svenska kronor, innan SpaceX får ett positivt kassaflöde. Sedan tidigare har han också meddelat att SpaceX kommer att satsa på en börsnotering när kassaflödet är mer förutsägbart.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Flyg med internet: Starlink förhandlar om wifi med flygbolag

Läs mer: Elon Musk bor i uppfällbart hus på 37 kvadratmeter