Laddbara batterier är ryggraden i allt från elbilar till rymdsonder. Men få känner till att själva kemin är närmast kaotisk. Ett enda misstag i produktionen kan få hela systemet att spåra ur.
Kaos i cellen – därför floppade det svenska batteriet


Mest läst i kategorin
Den insikten har funnits länge hos svenska forskare. Trots tidiga ambitioner har Sverige inte lyckats slå sig in i batteritoppen, en position som snabbt togs över av asiatiska jättar.
“Alla kemiska reaktioner i ett laddbart batteri ska kunna gå baklänges vid uppladdning. Det gör systemet känsligt för störningar, som lätt kan förstöra batteriet”, säger Dag Noréus, professor emeritus i kemi vid Stockholms universitet.
Läs mer: Svenskutvecklat flytande batteri kan formas fritt – ”som vanlig tandkräm”. Dagens PS

Den globala batterikampen
Det som gör laddbara batterier så utmanande är att minsta obalans i temperatur eller laddningsfördelning kan leda till att enskilda celler förstörs. Därför krävs hög precision vid tillverkningen.
Homogena material, exakta dimensioner och god värmeavledning.
“För att undvika att batterikemin spårar ur måste både materialkvalitet och design hålla mycket hög nivå. Det är dyrt och frestande för tillverkare att spara in på kvalitet”, konstaterar Noréus.
Resultatet: en global dominans från Asien. I dag kontrollerar Kina, Sydkorea och Japan över 90 procent av marknaden för laddbara battericeller.
Kapacitet inte allt för batterier
Samtidigt visar forskning att batteriers livslängd kan mångfaldigas om man endast använder en mindre del av kapaciteten vid varje cykel. Det är redan en strategi som vinner mark.
“Vi ser allt fler produkter där man prioriterar livslängd framför maximal kapacitet. Det är en ständig prisförhandling mellan batteritillverkare och användare”, säger Noréus.
Exemplet kan bli särskilt relevant i elnät, stationära lagringslösningar och industriella tillämpningar, där livslängd ofta är viktigare än energitäthet per viktenhet.
Chans för svenska batterier – men inte där man tror
Att Sverige skulle konkurrera med Asien i celltillverkning är enligt Noréus svårt, särskilt eftersom det är den mest svårförutsägbara och minst lönsamma delen av kedjan. Men andra möjligheter finns.
“Den mest lönsamma delen är ofta den närmast kunden. Tänk Spotify – batterier behövs i mobilerna, där värdet skapas”, säger han.
Och Sverige har faktiskt mer batterihistoria än många tror.
I Oskarshamn tillverkas än i dag batterier med god kvalitet av företaget SAFT, som tog över gamla SAB-NiFe Jungner, med anor från början av 1900-talet.
Varningen: Solkraft från Kina innehåller dold radioteknik. Dagens PS
Northvolts konkurs:
I vintras gick den svenska batterijätten Northvolt omkull efter en lång tid av svåra ekonomiska motgångar. Ett slags monument över hur svårt det är att konkurrera med den asiatiska marknaden för batterier.
”Efter ett uttömmande försök att undersöka alla tillgängliga medel för att säkra en livskraftig ekonomisk och operativ framtid för företaget, meddelade styrelsen för Northvolt AB idag att man har ansökt om konkurs i Sverige”, skrev bolaget då på hemsidan.

”Liksom många företag inom batterisektorn har Northvolt upplevt en rad svåra utmaningar de senaste månaderna som urholkat dess finansiella ställning, inklusive stigande kapitalkostnader, geopolitisk instabilitet, efterföljande störningar i leveranskedjan och förändringar i efterfrågan på marknaden”, skriver bolaget som dessutom hänvisar till ”betydande interna utmaningar”.
Läs mer: Besked nu – Northvolt i konkurs. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.