Ryssland lämnar den internationella rymdstationen ISS – vilket gör att rymdstationens framtid nu är oklar, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

Nu spiller kriget i Ukraina över på rymden. Ryssland stoppar deltagandet i den rymdstation som varit ett samarbetsprojekt. Ryssland lämnar samarbetet 2024, är beskedet som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Den internationella rymdstationen har stått som symbol för ett samarbete och ett exempel på en fungerande rysk-amerikansk diplomati länge.  De första delarna av rymdstationen skickades upp redan 1998 och anläggningen, som kretsar cirka 400 kilometer över jorden, har varit bemannad kontinuerligt sedan år 2000.

Fullföljer tidigare hot

Nu lämnar Ryssland samarbetet efter 2024, rapporterar Bloomberg.

Beskedet kom från Rysslands högste ansvarige chef för rymdorganisationen Rocosmos, Yuri Borisov. Beslutet har tagits av president Vladimir Putin. Moskva har redan tidigare i år hotat att avsluta sitt deltagande i rymdsamarbetet.

”Inte fått några besked” om ISS framtid

Nasa-administratören Bill Nelson säger till Bloomberg att den amerikanska rymdorganisationen ”inte nåtts av något beslut från någon av parterna” som driver rymdstationen, en grupp som inkluderar myndigheter i USA, Kanada, Europa, Japan och Ryssland.

”Nasa är engagerat i en säker drift av den internationella rymdstationen fram till 2030 och samordnar med våra partners”, sade Nelson i ett mejl.

ANNONS
ANNONS

Fem rymdorganisationer (Canadian Space Agency, European Space Agency, Japan Aerospace Exploration Agency, Nasa och Roscosmos) driver idag rymdstationen.

Läs även: Ryssland drar sig ur internationella rymdstationen [Dagens PS]