Dagens PS

It-branschen avvaktande: ”Ingen vill sälja billigt”

It-branschen, avvaktar förvärv
Det osäkra läget gör att de största bolagsförvärven i it-branschen uteblir. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023

Bolagen har blivit mer försiktiga i och med det ekonomiska läget. Just nu lyser de stora förvärven i it-branschen med sin frånvaro.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsolideringen i it-branschen har gått in i en kraftig svacka. De stora företagsköpen ligger på is, skriver Computer Sweden. Det sker fortfarande mindre nischförvärv. Den främsta orsaken är höjda räntor och det allmänt osäkra läget påverkar även det till viss del.

”Intresset att fortsätta konsolidera tror jag fortfarande finns där men det är nog många som valt att vänta ett tag. Vi vet att det är många som är ute och tittar men det har varit lite lugnare nu och transaktionsvolymen är lägre”, säger Anders Svensson, partner på affärsrådgivningsbolaget Burnt Oak Partners.

”Innan pandemin, och även under pandemin, när det var som hetast. Då ville man helst att det skulle vara klart redan samma vecka. Nu tar det betydligt längre tid. Ett problem är naturligtvis att säljarna inte vill sälja när värderingarna har gått ner”, säger han.

Svårt att säga när det vänder

Steinar Sønsteby, koncernchef på Atea, säger att den tröga marknaden är global och att det knappast är en ny situation men att det är svårare nu att avgöra när det kommer vända.

”Jag har varit med länge och sett det förut. Runt millennieskiftet och vid finanskrisen 2008-2009 var det också stilla. Det brukar ta sex till tolv månader innan det blir balans i marknaden.”

”Jag tror att vi måste se en räntetopp först. Och det kan nog vara lite olika i de olika länderna. Några säger april, andra har sagt juni och det senaste jag hörde var september. Vi måste komma till andra sidan av räntetoppen först, och om den skulle komma i september så pratar vi nog om en vändning först i slutet av året”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen vill sälja för billigt och köpa för dyrt

ANNONS

Goldman Sachsägda Advania har varit i köpartagen och är öppna för att göra fler förvärv. Men Mikael Noaksson, chefsstrateg och styrelseledamot på Advania, tror att det dröjer ett tag innan Advania gör nästa stora förvärv.

”Vårt fokus senaste året har varit att integrera de förvärv vi gjort, vilket gått fantastiskt bra. Så vi är öppna för förvärv och för dialoger, men något riktigt stort förvärv ser jag inte att vi kommer annonsera i närtid”, säger han till Computer Sweden.

När han får frågan om de avvaktar på grund av ränteläget svarar han:

”Nja, det är klart att makroekonomin generellt har stor betydelse, men det är väl inte minst säljsidan som avvaktar. Det är i princip inga öppna säljprocesser igång och det har inte skett några större transaktioner på länge, och då blir det avvaktande. Ingen vill sälja för billigt och ingen vill köpa för dyrt.”

Läs mer: Australien höjer räntan – flaggar för fler höjningar

Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS