Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI

Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023
ai
Genrebild. Nu höjs kritik mot artificiell intelligens – även bland dem som varit med och utvecklat tekniken (Foto: Pixabay, Pexels).

Han har kallats “AI:s gudfader” och är en av pionjärerna bakom tekniken. Nu har Geoffrey Hinton sagt upp sig från tjänsten på Google – för att öppet kunna kritisera, och varna för, AI.

ANNONS
ANNONS

Geoffrey Hinton har kallats för “AI:s gudfader”. Han är en av pionjärerna bakom tekniken som i dag har utvecklats till chattbotar som Chat GPT.

I förra veckan sade han upp sig från tjänsten på techgiganten Google – för att öppet kunna kritisera den teknologi som han själv varit med och utvecklat.

Vill varna för AI

Under ett decennium arbetade Geoffrey Hinton på Google med utvecklingen av AI, och han anses vara en av de mest respekterade profilerna inom teknikvärlden.

Men på senare tid har han oroat sig alltmer över teknikens framfart och vill ha möjlighet att kritisera den mer öppet, rapporterar CNN.

I en tweet som publicerades på måndagen, berättar Hinton att det var just därför som han sade upp sig i förra veckan:

“Jag lämnade för att kunna berätta om farorna med AI utan att behöva oroa mig för hur det påverkar Google”, skriver han i tweeten.

ANNONS
ANNONS

Ångrar sig

I en intervju med The New York Times uttrycker Hinton sin ånger över att ha varit med och utvecklat AI.

“Men jag tröstar mig med den här vanliga ursäkten: Om jag inte hade gjort det, skulle någon annan ha gjort det”,  säger han.

Oroar sig för AI:s framfart

Hinton, som vigt en stor del av sin karriär åt att utveckla tekniken bakom AI, oroar sig nu för vad teknikens framfart kan leda till:

“Det är svårt att se hur man ska kunna förhindra illasinnade aktörer från att använda det i syfte att utföra dåliga handlingar”, sa han till New York Times.

Redan 2021 uttryckte Hinton sin oro, i sitt öppningstal för studenterna på Indian Institute of Technology i Bombay.

“Jag tror att den snabba utvecklingen av AI kommer att förvandla samhället på ett sätt som vi inte helt kan förstå, och effekterna av detta kommer inte enbart att vara positiva”, sade han.

Läs även: Googles anställda: ”Bard är en lögnare”

Läs även: AI – på gott eller ont?

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.