Dagens PS

Australien höjer räntan – flaggar för fler höjningar

Australien
Till marknadens förtret höjer Australiens centralbank räntan med 25 punkter. Gör Fed samma sak i USA? (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023

Marknaden hoppades att Australiens centralbank inte skulle höja räntan, men det blev en räntehöjning och fler höjningar kan komma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Australiens centralbank, Reserve Bank of Australia (RBA), gjorde investerarna på marknaden besvikna genom att höja räntan 25 punkter till den nya räntenivån 3,85 procent på tisdagen.

Det här rapporterar Reuters och berättar att både investerare och analytiker räknat med en paus i räntehöjningarna eftersom landets kärninflationen lättat mer än väntat.

Australien vägvisare för USA

Till saken hör att räntebeskeden i Australien men även i Nya Zeeland och Kanada brukar föregå den amerikanska centralbankens Federal Reserves räntebeslut, det brukar vara en vägvisare vad som komma skall även i USA.

När det gäller USA:s referensränta är prognosen att Fed kommer in med en 25-punktshöjning på onsdag medan Europeiska centralbanken (ECB) dagen därpå kan meddela en dubbelhöjning (50 punkter) av räntan för att tygla inflationen, det går inte att utesluta även om de flesta experter tror att ECB nöjer sig med en 25-punktshöjning.

Läs mer här: Hur mycket höjer centralbankerna räntan?

Nu varnar centralbanken i Australien, tvärtemot vad marknaden hoppats på, att ytterligare räntehöjningar kan behövas för att tämja en inflation som fortfarande anses vara alldeles för hög och måste återgå till inflationsmålet inom en “rimlig tidsram”, heter det.

Snabbaste åtstramningen i modern tid

ANNONS

Efter det hökaktiga räntebeskedet rusade den australiska dollarn med 1,3 procent till 0,6715 dollar, samtidigt föll de treåriga obligationsterminerna.

Australiens referensränta (styrränta) uppges nu ligga på sin högsta nivå sedan 2012. RBA har höjt räntan med hela 375 punkter på bara ett år, sedan maj i fjol. Den aggressiva räntepolitiken är historisk, åtstramningarna är de snabbast i modern tid.

Marknadens bedömning är att det är 60 procent chans att landets ränta når 4,10 procent i augusti.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS