Enligt Wall Street Journal utvecklar Apple sin iPhone till att i framtiden kunna upptäcka depression och ångest, autism och begynnande Alzheimers. 

ANNONS

Wall Street Journal skriver att de kommit över dokument som visar att Apple just nu utvecklar funktioner för iPhone som ska kunna upptäcka om användaren lider av depression, ångest. Nya funktioner ska också kunna upptäcka autism hos barn och kognitiv nedsättning hos äldre som kan utvecklas till Alzheimers och andra typer av demens.

Funktionerna ska enligt tidningen använda sig av stora mängder personliga data som samlas in via telefonen eller Apple watch, som sömn- och rörelsemönster och skrivbeteende.

Jobbar med universitet och läkemedelsbolag

Apple jobbar enligt Wall Street Journal med funktionerna tillsammans med forskare på University of California, Los Angeles (UCLA), som studerar stress, depression och ångest. Apple samarbetar också med läkemedelsföretaget Biogen som studerar kognitiv nedsättning som kan utvecklas till Alzheimers sjukdom eller andra typer av demens.

Ett tredje samarbete är med Duke University, använder kameran på iPhone för att studera barns rörelsemönster för att tidigt kunna upptäcka autism.

App eller funktion ska uppmana till att söka vård

Om forskningen finner att någon av dessa data korrelerar med relevanta psykiska hälsotillstånd är förhoppningen att förvandla dessa signaler till en app eller funktion som kan varna människor för att de kan vara i fara och få dem att söka vård, enligt dokumenten och personer som känner till arbetet, skriver Wall Street Journal.

Omfattningen av användarspårning som kan krävas för funktionerna kan ses som ett hot mot användarnas personliga integritet. För att ta itu med det problemet siktar Apple på att använda algoritmer som fungerar på användarnas enheter och inte skickar data till Apples servrar, skriver Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Se bilderna: Apple iPhone 13 – och ny klocka och iPad [Dagens PS]

Läs även: Apple väntar med att skanna för barnpornografi [Dagens PS]