Dagens PS

Hawkings dom: Så många år har vi kvar att leva

Stjärnfysikern Stephen Hawking ger mänskligheten 1.000 år – sedan måste vi hitta en ny planet för att överleva. (Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 18 nov. 2016Publicerad: 18 nov. 2016

Hur lång tid har människan kvar att leva, förutsatt att vi överlever kärnvapen-terrorism, klimatförändringar och hotet från artificiell intelligens?

ANNONS
ANNONS

1.000 år, konstaterar stjärnfysikern Stephen Hawking under ett tal han höll i brittiska Oxford University i veckan. Sedan måste vi lämna jorden, menar han.

Dagens PS har tidigare skrivit om den brittiske forskarens högintressanta utspel. För ett par år sedan spådde det då 72-årige geniet att en ”gudspartikel” kan utplåna hela universum. En annan gång varnade “2000-talets Einstein” för att AI kan bli slutet för mänskligheten.

Den här gången går han alltså så långt som att ge hela mänskligheten en deadline, skriver Washington Post som citerar Daily Express. Hittar vi inte en ny planet innan dess är det ”stor risk” för en massutrotning, tror han.

”Vi måste fortsätta resa ut i rymden, för mänsklighetens framtids skull. Jag tror inte vi kommer att överleva i ytterligare 1.000 år om vi inte flyr vår ömtåliga planet.”

Under sitt tal pratade Hakwing om allt från universums ursprung och skapelsemyter till Einstens relativitetsteori. Och även om mänsklighetens undergång kan vara nära – i kosmiska mått – är han ändå glad för vetenskapens framgångar.

” en enastående tid för forskning inom teoretisk fysik. Vår bild av universum har förändrats en hel del under de senaste 50 åren och jag är glad om jag varit med och bidragit.”

MISSA INTE: Hjärnkirurg chockar alla: Livet efter döden existerar  >

LÄS ÄVEN: Stephen Hawking: ”Jag är ateist”  >

ANNONS

URSPRUNGSKÄLLAN: Stephen Hawking just gave humanity a due date for finding another planet  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS