Dagens PS

Här kan du betala tunnelbanan – med ansiktet

Tunnelbanan
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2021Publicerad: 02 sep. 2021

Snart kan du använda ansiktet för att betala tunnelbanan i Moskva, Ryssland. Systemet för ansiktsigenkänning håller just nu på att rullas ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer än 15 000 personer har anmält sig till FacePay, ett program för att använda ansiktsigenkänning för att betala sina resor med tunnelbanan i den ryska huvudstaden Moskva.

När passagerare närmar sig en av kamerorna som är installerade vid vändkorsen eller biljettluckorna debiteras biljettpriset automatiskt från deras konto och vändkorsen öppnas.

Systemet kommer att sättas i bruk på alla stationer den 15 oktober, skriver den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti med hänvisning till stadens borgmästare Sergej Sobyanin.

Satsat 85 miljoner kronor

Den engelskspråkiga tidningen Moscow Times skriver att systemet fungerar även om användaren har ansiktsmask på sig. I februari utannonserade den ryska regeringen en storsatsning på motsvarande över 85 miljoner kronor för att göra systemet tillgängligt över hela tunnelbanenätet, skriver tidningen. 

FacePay har redan testats på flera stationer i tunnelbanesystemet i ett pilotprogram. Användarna måste lägga upp ett foto och personlig information tillsammans med ett länkat bankkonto där det lagras biometrisk data.

Använts för att spåra demonstranter

Den ryska huvudstaden har ett av världens största system med kameror för ansiktsigenkänning utanför Kina, skriver Bloomberg.

ANNONS

Systemet används dessutom av den ryska polisen, som i mars sade sig ha använt det för att gripa över 900 brottsmisstänkta på sex månader.

Vladimir Putins regering har också annat använt det för att identifiera och gripa demonstranter som gav sitt stöd till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tidigare i år. Det har också använts för att spåra covid-19-smittade och genomdriva karantäner kring pandemin.

Läs mer: Rapport: ”Barnmöbler från Ikea gjorda av olagligt ryskt trä”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS