I en rapport påstås att Ikea använder virke från olaglig avverkning av skyddad skog i Ryssland för att göra sina populära barnmöbler Sundvik.

ANNONS

Rysslands skogar i Sibirien fungerar som en stor kolsänka som binder koldioxid (liknande Amazonas) och att få stopp på avverkningen där ses som en central faktor för att bromsa den globala uppvärmningen. Därför är också många av skogarna officiellt strikt skyddade.

Men de avverkas ändå. Den ideella brittiska undersökande forskningsorganisationen Earthsight visar i en ny rapport hur regler som är till för att skydda skogen används för att avverka den – och hur trävirket hamnar i barnmöbler från Ikea.

”Massiva kalhyggen i skyddade skogar”

I rapporten som heter ”Ikeas skräckhus” förklarar Earthsight hur ”stulna ryska skogar blir greenwashade in i barns möbler”. Den visar hur en rysk oligark, Evgeny Bakurov, fått kontroll om ett stort område i regionen Irkutsk, och där har miljoner träd avverkats med falska ursäkter om att träden var döda, sjuka eller skadade – så kallad sanitär fällning.

”Vi hittade massiva kalhyggen i skyddade skogar. Mycket av det handlar om olaglig sanitetsavverkning – avverkning av träd under ursäkt att de behöver brådskande avverkning för att de är sjuka. Men de krävde inte så mycket avverkning”, säger Tara Ganesh, ansvarig för utredningar om skogar och trä på Earthsight i London till den brittiska arkitektur- och designsajten Dezeen.

Ikea bygger barnmöbler av virket

Earthsight har också spårat var trävirket tar vägen – det hamnar bland annat hos Ikea, som är världens största träkonsument. På en Ikeafabrik i Indonesien används trävirket för att bygga bland annat barnmöbler i den populära serien Sundvik.

ANNONS
ANNONS

”Med hjälp av undercovermöten, besök på avverkningsplatser, analys av satellitbilder och granskning av officiella dokument, domstolsregister och tulldata, spårade vi trämöbler som säljs i Ikeabutiker runt om i världen till skogar i avlägsna Sibirien”, skriver Earthsight i sin rapport.

”Alla barn älskar SUNDVIK. Varför? Jo, för att det är barnrumsmöbler som är designade speciellt för barn! Och du lär också gilla den här serien: stolar, bord och annat i mindre storlekar i ett mysigt traditionellt utseende – och allt har testats enligt världens strängaste säkerhetsstandarder!”, skriver Ikea i sin produktbeskrivning av serien.

Tidigare liknande avslöjande om Ukraina

Earthsight påstår att 2,16 miljoner kubikmeter illegalt trä har avverkats illegalt de senaste tio åren av Bakurovs företag. Ikea har stoppat leveranserna från regionen.

”Ikea har beslutat att tillfälligt förbjuda användningen av sanitärt avverkat trä från ryska Fjärran Östern och Sibirien, med omedelbar verkan tills systemet är tillräckligt förstärkt”, skriver de i ett uttalande.

Under fjolåret avslöjade Earthsight en liknande affär där Ikea använde illegalt avverkad skog från Ukraina, vilket Dagens PS rapporterade om.

ANNONS
ANNONS

Läs rapporten från Earthsight här.

Läs mer: Ikea storsatsar – mitt i centrala Stockholm

Läs mer: Ikea i blåsväder – olagligt fällda träd blir möbler