Dagens PS

Solcellsboom i Skåne – jagar billigare elräkning

Solceller blir allt vanligare i Skåne.(Foto: Installatörsföretagen)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Södra Sverige genomgår något som liknar en riktig boom när det gäller investeringar i solceller, konstaterar Aftonbladet. Det är framför allt privatpersoner som ligger bakom utvecklingen. Motivet är en billigare elräkning. 

ANNONS
ANNONS

I Skåne har efterfrågan på solceller hos en leverantör ökat med 300 procent på kort tid. Elbolaget Eon fått in 18 000 föranmälningar om solcellsanslutning. Av dem kommer 5000, eller ungefär 28 procent, från Skåne. Eftersom skåningarna bara utgör 13 procent av befolkningen är det proportionellt en stor andel.

Även under året som har gått har anslutningarna ökat snabbt.

Solceller ökar som svar på elkris

Drivkraften bakom solcellsexplosionen är ekonomisk, och därmed också stark. Företag som installerar solceller vittnar om att varken de själva eller producenterna hinner möta den enorma efterfrågan som har kommit efter sommaren. Orderböckerna fylls snabbt och många hinner inte ens ta emot förfrågningarna.

Trycket är dessutom stort även på internationell nivå. Det som lockar är bland annat möjligheten att sälja överskottsel till elnätet.

Anna Gianuzzi, kommunikationschef vid Eon Energidistribution, säger till Aftonbladet att ökningen tydligt är störst i elområde tre och fyra.

Hon menar att den självständiga elförsörjningen håller på att stärkas. Det bidrar också till omställningen. I Sverige har bolaget kapacitet i solceller motsvarande elförsörjningen för 10 städer av Ystads storlek.

Läs också:

Storsatsning: Solceller på alla kommunala tak

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS