Malmö satsar på att bygga solceller på kommunala tak och på att utöka avfallsbolaget Sysavs energiproduktion, skriver tidningen Aktuell Hållbarhet.

ANNONS

Tanken är att möta de höga energipriserna i södra Sverige med egen elproduktion.

Det var i går som kommunledningen i Malmö presenterade sina nya förslag. Tanken är att möta de höga elpriserna med satsningar på grön teknik.

Dels inför kommunen en ”solcellsnorm” för alla kommunala fastigheter, skriver Aktuell Hållbarhet. Dels kommer solceller att vara en given ingrediens när kommunen bygger nytt och när den renoverar gamla byggnader. Dels ska verksamheter som vill bygga solceller på den befintliga byggnaden kunna ansöka om medel för det ur en särskild pott.

Solceller och avfall

Kommunstyrelsens ordförande. Katrin Stjernfeldt Jammeh förklarar att man har öronmärkt pengar till projekten.

Malmö ska också utreda om avfallsbolaget Sysav kan utöka sin produktion av el och värme, eventuellt genom ett dotterbolag.

”Vi ser att man skulle kunna öka kapaciteten och uttaget”, förklarar Stjernfeldt Jammeh.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt önskar Socialdemokraterna i Malmö hjälp från partikollegorna i regeringen. De vill att tanken med elprisområden, att öka lokal elproduktion, ska praktiseras. Därför vill Malmö ha statligt stöd till energilagring och egen elproduktion i Malmöområdet, skriver Aktuell hållbarhet.

Läs också:

Majoriteten av svenskarna vill ha solpaneler på taket [Dagens PS]
Företag backar från elprisområde 4 [Dagens PS]