Dagens PS

Hållbara genombrott 2023 – som du inte kände till

Amazonas
Bränderna i Brasiliens Amazonas har blivit färre under 2023. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 dec. 2023Publicerad: 16 dec. 2023

Allt på klimatområdet är inte nattsvart, det sker en hel del framgångar som vi inte hör mycket om.

ANNONS
ANNONS

Cop28 har just avslutats och inte direkt resulterat i några stora framgångar på miljö- och klimatområdet. FN:s klimatarbete under de tre senaste decennierna kan närmast beskrivas som ett utvattnat magplask.

Många positiva klimatprojekt

Det sker dock en rad hållbara projekt som faktiskt går i rätt riktning under året som har gått. Omställningen till grön energi går givetvis fortare i vissa länder, och USA har visat framfötterna under 2023. President Joe Biden klubbade igenom Inflation Reduction Act förra året, och det har sedan dess beskrivits som den största klimatinvesteringen i USA:s historia.

Det är ett enormt paket på 369 miljarder dollar som bland annat skär ner på koldioxidutsläppen och satsar på elektrifieringen. Klimatsatsningen har fungerat eftersom många bolag inom den privata sektorn nu helt lägger om sina tillverkningar.

Världen dränks i plast

Att världen har ett plastproblem har väl ingen missat. Nu börjar det emellertid även ske saker på det området, sedan storbolagen som till exempel PepsiCo har börjat få stämningar riktade mot sig från olika miljögrupper. I Pepsis fall har dryckesjätten fått en stämning från delstaten New York som säger att bolagets plast förorenar vattnet och djurlivet i Buffalo-floden.

Dammbyggen fortsätter att störa fisket och människors förmåga att leva sina traditionella liv runt om i världen, men nu kommer dammar avvecklas runt Klamath-floden i delstaterna Kalifornien och Oregon. Det är en stor seger för ursprungsfolken som har kämpat länge för frågan.

“Borttagandet av Klamath-dammarna är det enskilt största steget vi kan ta för att återställa flodens ekosystem och öka antalet laxar”, säger Barry McCovey, chefen för Yurok Fisheries.

ANNONS

Amazonas får stå kvar

Även längre söderut sker det segrar för naturen. I Brasilien, som tidigare såg sina regnskogar skövlas i rekordtakt under den förre presidenten Jair Bolsonaro, har nu motorsågarna avstannat, åtminstone en del i styrka. Den nya regeringen med Luiz Inácio “Lula” da Silva i spetsen har hållit sina löften om att regnskogen i Amazonas ska sparas, och fram till 2030 ska skövlingen stoppas helt. Även i grannlandet Colombia har skövlingen minskat drastiskt under 2023.

BBC beskriver sammanlagt nio gröna genombrott under året som har gått. Förhoppningsvis kan 2024 skryta med ännu fler sådana framgångar.

Läs även:

Nytt ramverk för klimatpositiv finansiering – Dagens PS

Klimatmötet: Miljarder satsas men håller löftena? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS