Dagens PS

Det har FN:s klimatsatsningar resulterat i

Cop28
Hur vissa länder ska lyckas sälja mer olja verkar vara viktigare än klimatsatsningar, vid Cop28. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 dec. 2023Publicerad: 13 dec. 2023

Med pågående Cop28 som inte verkar nå några nya konkreta mål är det många som frågar sig vad FN:s klimatmöten egentligen gör för nytta.

ANNONS
ANNONS

Mycket prat och lite action. 

Så kan FN:s klimatmöten sammanfattas genom åren. De har pågått i runt 30 år och egentligen inte lett till någonting, förutom att få upp ordet klimat på dagordningen.

1980- och 90-talen var årtionden när världen började inse att allt inte stod rätt till på klimatområdet. Det var dock först i slutet av 1990-talet vid klimatmötet i Kyoto 1997 som länderna kom fram till att de borde sänka utsläppen med drygt fem procent, jämfört med 1990-års nivå.

Utsläppen har dock fortsatt sedan dess – och värmerekorden har avlöst varandra.

Enades om klimatfond

Vid Köpenhamns klimatmöte 2009 enades länderna om en klimatfond på 100 miljarder dollar om året till de fattiga länderna, med start 2020.

De pengarna har inte kommit världens fattiga till hands, utan istället handlar det i många fall om lån enligt Oxfam – som istället leder till en större skuldbörda för utvecklingsländerna.

Hade världen då lärt sig något när Paris-mötet hölls 2015, som av många räknas som det viktigaste klimatmötet hittills. Världens ledare lovade under stående ovationer att hålla temperaturen under 1,5 graders höjning, genom Parisavtalet.

ANNONS

Eftersom klimatåtaganden inte är bindande handlar det åter igen dock om fina ord, utan mycket action. Utsläppen fortsätter som vanligt och det lutar mot att 1,5 grader kommer spricka inom kort för att sedan fortsätta upp ett par grader till.

ANNONS

Senaste nytt

Bort med kol

Kol skulle försvinna från energimixen, det tyckte i alla fall ledarna i Glasgow 2021.

Problemet är bara att kol är en billig energikälla som länder som Indien och Kina fortfarande till stor del är beroende av. Fram tills att de har starka energialternativ så kommer kolen fortsätta att eldas i fabrikerna.

Förra året lovades 700 miljoner dollar vid klimatmötet i Sharm El-Sheikh genom satsningar på  klimatförändringarnas effekter i fattiga länder.

Kritiker säger att det bara är en bråkdel av vad som behövs, och även här rör det sig om lovord dom inte är bindande, enligt Fortune. 

Ännu ett magplask

Cop28 verkar bli lika utvattnat som tidigare klimatmöten. Frågan som FN kanske borde ställa sig är om dessa möten borde slopas helt och hållet. Först då kommer kanske några konkreta miljöåtaganden äga rum.

ANNONS

Läs även: 

FN: Klimatutsläppen över 20 gigaton för höga – Dagens PS

FN: “klimatbomben tickar” – dags att agera nu – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS