Dagens PS

Expert om Putins kärnvapen: ”En riktigt dålig dag”

Nato över mot kärnvapen
Vad händer om Putin gör allvar av hotet om kärnvapen? (Illustration: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 feb. 2022Publicerad: 28 feb. 2022

Under helgen som gick meddelade Putin att Ryssland har börjat förbereda sig för att använda kärnvapen. De flesta bedömare menar att det är en osannolik händelseutveckling. Men om Ryssland skulle använda de mest effektiva vapnen innebär det gigantisk ödeläggelse.  

ANNONS
ANNONS

Under söndagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin i ett tal att landet kommer införa särskild beredskap för ”avskräckande styrkor”, det vill säga militärer som hanterar landets kärnvapen.

Aftonbladet har intervjuat Försvarshögskolans expert Joakim Paasikivi om vad som händer i det värsta scenariot.

Paasikivi utgår ifrån de strategiska kärnvapen som Ryssland riktar mot USA, Frankrike eller Storbritannien, de tre kärnvapenmakterna. Det kan också handla om att använda vapnet mot resten av Europa.

“Det är tredje världskriget men det är ju också ett domedagsscenario, för då blir det ju inte mycket kvar på någon sida. Man kommer att svara med kärnvapen från västs sida, för att slå ut Ryssland. Det är den värsta tänkbara lösning som man kan tänka sig”, säger Joakim Paasikivi, strategilärare på Försvarshögskolan, till Aftonbladet TV.

Kärnvapen kan utradera storstäderna

På frågan om vilken skada ryska kärnvapen skulle kunna åstadkomma svarar Paasikivi att den egentligen inte går att beskriva.

”Det blir en riktigt dålig dag. Man kommer att utradera de västliga storstäderna om man slår till hårt. Och man kommer att göra samma sak på den ryska sidan”, säger Paasikivi.

Han föreställer sig en värld där såväl Moskva, St Petersburg, New York och London helt kommer skulle utplånas, och där vi andra drabbas av flera miljökonsekvenser, däribland radioaktivt nedfall och utplånad infrastruktur både för kommunikation och för andra.

ANNONS

Men det finns också bedömare som tror på mer omfattande konsekvenser i form av klimatförändringar och global fördunkling. Jorden kan hamna i en så kallad atomvinter, resonerar man. Det skulle i så fall innebära skarpt fallande temperaturer, mörker, och mycket stora svårigheter med matförsörjning över hela världen.

Läs också:

Efter tandlösa strategin – nu väntar prövning för Biden
Putin sprider konspirationsteorier om kärnvapen till Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS