Googles vd Sundar Pichai har varit på besök i Sverige och erkänner att han helst hade väntat med att utveckla en AI-assistent, men att konkurrensen från andra bolag skyndade på den processen.

ANNONS

”Det viktiga för oss är inte att vara först, utan att få det bli rätt” uppgav Google- och Alphabet-vd:n Sundar Pichai i en intervju med SVT när han var på besök i Sverige.

Google startade AI-tekniken

Tekniken med språkmodeller som både ChatGPT och Googles egen Bard använder har funnits i fem år, och Google var med från början att börja utveckla tekniken. Men bolaget fick i slutet av förra året se sig omsprunget av nykomlingen ChatGPT och var därmed tvunget att följa med i racet menar Sundar Pichai.

”Jag har varit fokuserad på att utveckla systemen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. De har baksidor, de är inte alltid pålitliga. Eftersom vi är fokuserade på att leverera trovärdig information så var vi mer försiktiga med att använda de här modellerna”, uppgav han till SVT och tillägger att Google antagligen hade väntat ett år till innan man hade lanserat en AI-assistent.

Viktigt att reglera

Han trycker vidare på vikten av att reglera AI och att det rör sig om ”en teknologi som berör varje bransch och ett tillfälle för Europa att omfamna innovation som kan stärka konkurrenskraften.”

Fortfarande befinner sig AI i sin linda och det är mycket som kan gå fel eftersom systemen fortfarande utvecklas.

”Om du kommer till oss för att söka information om rätt dosering av ett läkemedel, då vill man att det ska bli rätt.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bill Gates: AI kommer slå hårt mot sökmotorerna [Dagens PS]

Läs även: ”De pratar om AI utan att riktigt verka veta vad det är” [Dagens PS]