Dagens PS

Google skulle rädda liv – funktionen fungerade inte

google
Googles varningar nådde inte ut till användarna vid jordbävningen i Turkiet och Syrien. Över 50 000 människor miste sina liv (Foto: Unsplash, Francisco Seco/AP).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 01 aug. 2023Publicerad: 01 aug. 2023

Google lanserade en funktion som skulle varna användare för jordbävningar. Men när den dödliga jordbävningen drabbade Turkiet och Syrien i februari var systemet ur funktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av februari drabbades södra Turkiet och norra Syrien av en kraftig jordbävning på magnituden 7,8. Minst 58 000 människor miste livet och över 120 000 skadades.

Knappt två år tidigare, i juni 2021, hade Google lanserat en funktion som skulle varna användare i Turkiet för jordbävningar.

Men när katastrofen var ett faktum fungerade systemet inte som det skulle och varningarna uteblev, rapporterar BBC.

Skickade ut varningar

Enligt Google skickades varningar ut till miljoner användare direkt efter det första skalvet i februari.

Men BBC, som besökt flera städer i Turkiet och pratat med hundratals människor, kan nu avslöja en helt annan bild av situationen. Endast ett fåtal av de personer som man talat med hade nåtts av en sådan varning. Dessa personer varnades endast för det andra och mindre skalvet – ingen varnades för det första och kraftiga skalvet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Många har Android-telefoner

Google insisterar på att systemet fungerade, men har däremot inte kunnat bevisa att deras varningar nådde användarna, skriver den brittiska nyhetskanalen.

Varningen fungerar endast på Android-telefoner, men i Turkiet är denna modell den allra vanligaste bland en majoritet av telefonanvändarna i landet.

Så fungerar funktionen

Googles varningssystem finns tillgänglig i flera länder runtom i världen. Systemet kan känna av vibrationer i smarttelefoner och när många telefoner skakar samtidigt kan Google lokalisera skalvets epicentrum och uppskatta magnituden på skalvet.

När ett skalv har en magnitud på 4,5 eller mer skickar systemet ut en varning.

“Det här är en varning som förmodligen inte liknar någonting du har sett på din telefon tidigare. Den tar över din telefonskärm”, säger Micah Berman, Googles produktledare inom systemet, till BBC.

“Varningen säger ‘släpp, täck, håll’ och åtföljs av ett högt larm.

Så här fungerar Googles varningssystem för jordbävningar (Foto: Google).

Läs även:

Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS