Dagens PS

Google Cloud lanserar AI-verktyg mot penningtvätt

Google Cloud lanserar ett AI-drivet verktyg mot penningtvätt som inte styrs av manuellt inmatade regler
Google Cloud lanserar ett AI-drivet verktyg mot penningtvätt som inte styrs av manuellt inmatade regler. (Foto: Wikimedia Commons/Corsario CL)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Google Cloud satsar på ett AI-drivet verktyg mot penningtvätt som ska minska den mänskliga insatsen i arbetet att hitta penningtvättsrisker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länge har finansiella institutioner förlitat sig på det mänskliga omdömet för kalibrering av system som hjälper till att upptäcka transaktioner som kan vara riskfyllda, det skriver Wall Street Journal.

Google Cloud vill nu att de i stället ska låta deras nya teknik med artificiell intelligens, AI, få större kontroll över den processen.

Vill avskaffa regelbaserad programmering

På onsdagen presenterade Google Cloud sitt nya penningtvättsverktyg som med hjälp av AI ska screena efter penningtvättsrisker.

Bolagets teknik använder maskininlärning för att hjälpa kunder inom finanssektorn att följa regler som kräver att de letar efter och rapporterar aktivitet som kan vara misstänkt.

Google Cloud vill särskilja sig genom att avskaffa den regelbaserade programmering som vanligtvis är en integrerad del av underhållet och installationen av ett övervakningsprogram mot penningtvätt.

ANNONS

Senaste nytt

Har redan framstående användare

Det är ett designval som går emot det rådande förhållningssättet för den här typen av verktyg och kan väcka skepsis.

ANNONS

Verktyget kallas Anti Money Laundering AI och har redan några framstående användare, exempelvis den Londonbaserade bankkoncernen HSBC, brasilianska Banco Bradesco och den Danmarkbaserade digitala banken Lunar.

I många år har finansiella institutioner förlitat sig på mer traditionella former av AI för sortering av transaktioner och den processen börjar oftast med flera mänskliga bedömningar.

Sedan läggs maskininlärningstekniken in i lager för att skapa ett system som hjälper banker att upptäcka och granska aktiviteter som kan behöva skickas vidare till tillsynsmyndigheter för utredning.

Färre falska positiva varningar

Google Clouds beslut att ta bort regelbaserad indata för vägledning av sitt övervakningsverktyg är en satsning på AI:s förmåga att lösa ett, för finanssektorn, långvarigt problem.

Chefer vid Google Cloud hävdar att manuellt inmatade regler leder till att systemet varnar för mycket och det ger för många dåliga, så kallade falska positiva, varningar och mycket onödigt arbete.

Med Google Clouds nya verktyg kan användarna inte mata in några regler, men de kommer kunna anpassa verktyget med egna riskindikatorer.

Google Cloud menar att deras AI-först-metod har minskat antalet varningar hos HSBC med hela 60 procent och samtidigt ökat varningarnas noggrannhet.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bill Gates: “AI-eran är här”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS