Dagens PS

Bill Gates: "AI-eran är här"

Bill Gates
Microsoftgrundaren Bill Gates hyllar ChatGPT. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)
Anna Hedlund
Anna Hedlund
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023

Microsoftgrundaren Bill Gates hyllar ChatGPT. Nu framhåller han AI-modellen som det mest revolutionerande teknikframsteget på mycket länge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det var en fantastisk upplevelse. Jag förstod att jag just sett det viktigaste teknologiska framsteget sedan det grafiska användargränssnittet”, skriver han i ett blogginlägg på tisdagen.

Det var 1980 han fick se det första moderna grafiska användargränssnittet, och han baserade sedan operativsystemet Windows på den teknologin.

Microsoft har investerat tio miljarder dollar i Open AI som utvecklar GPT-modellen. Techjätten säljer också en del av deras AI-mjukvara genom sin cloudtjänst Azure.

Lika viktigt som internet

I sitt blogginlägg hyllar Microsoftgrundaren rent allmänt utvecklingen av AI, och spår att den kommer att få samma genomgripande betydelse som internet.

“Utvecklingen av AI är lika fundamental som skapandet av mikroprocessorn, persondatorn, internet och mobiltelefonen. Det kommer att förändra hur människor arbetar, lär sig, reser, får hälsovård och kommunicerar med varandra. Hela industrier kommer att kretsa kring det. Företag kommer att utmärka sig för hur väl de använder det, skriver han vidare i blogginlägget.

Se potentialen

Förra året utmanade han Open AI-teamet att utveckla en modell som kunde klara collegetestet Advanced Placement Biology Exam. Chat GPT4 som släpptes i förra veckan, fick nästan full pott på enligt teamet.

ANNONS

Bill Gates vill också tona ner människors rädsla för AI och i stället tänka mer på dess potential att förbättra människors liv. Han hoppas också att regeringar och filantroper snarare än företag ska gå in och stödja AI-verktyg i syfte att förbättra utbildning och hälsovård i tredje världen.

Iphone moment

Flera andra stora techprofiler har tidigare hyllat AI-utvecklingen, till exempel Amazons Jeff Bezos och Googles förra vd Eric Schmidt. På tisdagen sällade sig Nvidias vd Jensen Huang till skaran, rapporterar CNBC.

Han menar branschen nu befinner sig i ett “Iphone moment”, alltså när en ny teknik plockas upp av en bred publik och entreprenörer börjar se affärsmöjligheter.

Läs även: Nya ChatGPT gör allt för dig – nästan

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS