Dagens PS

Frankrike skickar räkning om ubåtsavtal: "Brutalitet"

Ubåtsavtal
Australien valde att köpa amerikanska ubåtar istället för franska. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Frankrike tänker skicka en räkning till Australien för det ubåtsavtal som revs upp i förra veckan, meddelar krigsmaterieltillverkaren Naval Group.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frankrike och Australien har den senaste veckan haft ett stort bråk om tolv ubåtar som Australien beställt av Frankrike – ett avtal från 2016 värt 570 miljarder kronor. Australien bröt avtalet i förra veckan samtidigt som de beställde nya atomubåtar av USA i ett nytt försvarssamarbete mellan länderna och Storbritannien.

Kallade hem ambassadörer

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerade starkt och kallade hem sina ambassadörer från både Australien och USA på grund av ländernas nya ubåtsavtal som förhandlats utan att Frankrike vetat om det.

Nu meddelar också den franska krigsmaterieltillverkaren Naval Group, som delvis ägs av franska staten, att man kommer att skicka en faktura till Australien för det skrotade ubåtsavtalet.

“Australien sade upp avtalet av ren bekvämlighet”, säger Naval Groups vd Pierre Éric Pommellet till franska Le Figaro, enligt nyhetsbyrån AFP.

“Vi meddelades beslutet utan förvarning, med en brutalitet utan motstycke”, hävdar han.

“Svek och hugg i ryggen”

Frankrike har kallat avtalsbrottet för ett svek och ett hugg i ryggen och enligt det franska försvarsdepartementet väntar nu förhandlingar som syftar till att få fram en summa som Australien är skyldig, skriver TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

ANNONS

Naval Group förbereder därför ett detaljerat kostnadsförslag för avvecklingen av affären, som de menar att Australien ska betala.

Australiens premiärminister Scott Morrison har inte kommenterat Frankrikes krav på betalning, men hoppas att det går att reparera relationerna länderna emellan.

“Vi har förståelse för att de känner sig sårade och är besvikna och vi kommer att ha tålamod och ser fram emot att samarbeta med gamla vänner igen”, säger Morrison under sitt pågående besök i USA, där han bland annat har träffat president Joe Biden, rapporterar ABC News.

Läs även: Superhemlig vapenorder till Saab – vägrar avslöja köparen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS