Spekulationerna duggar tätt om vem som lagt en vapenorder värd 900 miljoner kronor på granatgeväret Carl-Gustaf M4 samt ammunition hos Saab – som vägrar att avslöja vem köparen är. 

ANNONS

I ett pressmeddelande berättas om en vapenorder till den svenska försvarskoncernen Saab värd 900 miljoner kronor på raketgeväret Carl-Gustaf M4 med ammunition för leveranser under 2022. Vem som köpt är dock hemligt.

”Det ligger i branschens natur att närmare information om produkten och kunden på grund av olika omständigheter inte kan lämnas”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Exporterade 16,3 miljarder 2020

Saab är Sveriges överlägset största exportör av krigsmateriel, och år 2020 exporterades krigsmateriel från Sverige till ett värde av 16,3 miljarder.

”Vi är stolta att fortsätta stötta vår internationella kundbas med Carl-Gustaf M4, som gör skillnad när det verkligen behövs. Dessa beställningar visar att efterfrågan på vår ammunition är hög och att vi har förmågan att leverera innovativa lösningar som möter våra kunders krav”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i pressmeddelandet.

Flera skandaler tidigare

Spekulationerna om vem den hemlige köparen kan vara drog genast igång efter Saabs kryptiska pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Saabs verksamhet i Karlskoga har sina rötter i försvarskoncernen Bofors, och i regional nyhetsmedia påmindes i kommentarsfält om tidigare skandaler kring bolaget och vapenindustrin, som Bofors-affären på 1980-talet och Saudiaffären där försvarsminister Sten Tolgfors (M) fick avgå 2012.

P4 Örebro Sveriges Radio fick också tillrättavisa röster som spekulerade i om Sverige nu säljer vapen till talibanerna.

Dagens PS källor med insyn i försvarsindustrin i Karlskoga spekulerade dock snarare i om köparen kan vara Australien eller Storbritannien, med tanke på den nya försvarsallians mellan länderna och USA som presenterades i veckan då USA sedan länge är en stor kund av granatgeväret Carl-Gustaf M4.

Medborgare påminde också i kommentarsfälten om skådespelaren Allan Edwalls visa om den svenska vapenindustrin.

”Men svenska vapen ifrån Bofors,

det är en annan sak förstås.

ANNONS
ANNONS

Dom skapar ordning och mäklar fred

och används blott för att skoja med.”

All krigsmaterielexport måste godkännas av av riksdagens Exportkontrollråd. Dagens PS har sökt ansvariga på Saab via företagets presstjänst, som dock inte har återkommit.

Läs även: Anrika vapentillverkaren förbereder konkurs [Dagens PS]