Smartphones – och därmed individer – kan spåras via bluetooth-fingeravtryck. Forskare från University of Californa avslöjar hur en bluetooth-signal kan identifieras och knytas till en särskild telefon. Men än så länge handlar det mest om ren tur för att lyckas.

ANNONS

Smartphones är nästan i var mans och kvinnas ficka, och nu är det alltså möjligt att via bluetooth-signalen identifiera en särskild telefon. Det innebär också att det är möjligt att spåra ägare till telefonerna, berättar The Hacker News.

Småfel gör chip unikt

Allt hänger på småfel i hårdvaran. När Bluetooth-chipsetet tillverkas bildar de små imperfektionerna ett ”unikt fysiskt lager-fingeravtryck”.

”För att utföra en fysiskt lagerfingeravtrycks-attack måste den som attackerar ha en Software Defined Radio sniffer: en radiomottagare som kan spela in råa I/Q-radiosignaler”, skriver forskarna enligt The Hacker News.

Skickar ständigt signaler

Det som gör en sådan attack möjlig är att de moderna telefonerna hela tiden skickar ut Bluetooth Low Energy-signaler (BLE). Signalerna är till för att funktioner som till exempel smittspårning under nödsituationer (en pandemi, kan man tänka) ska fungera.

Defekterna på hårdvaran beror på att komponenter för både wifi och BLE ofta integreras i kombinationschip. Det betyder att bluetooth faller inom samma ramar som används för att spåra de unika fingeravtrycken för wifi.

Inget hot i dagsläget

Å andra sidan är det inte särskilt enkelt att utföra en sådan attack. För det mesta finns ju flera andra telefoner i närheten, och att då kunna identifiera ett separat chipset är en utmaning.

”Genom att utvärdera hur praktisk sådana angrepp är ute på fältet, särskilt i hektiska miljöer som kaféer, har vi upptäckt att viss utrustning har unika fingeravtryck, och därför är särskilt sårbara för spårningsattacker, andra har mer allmänna fingeravtryck och felidentifieras ofta” skriver forskarna enligt The Hacker News.

ANNONS
ANNONS

”BLE utgör inte i dagsläget ett spårningshot för mobila enheter”, fortsätter de. ”En angripares förmåga att spåra ett särskilt objekt handlar väsentligen om ren tur.”

Läs även: Nokia-vd: Smartphones borta 2030 [Dagens PS]

Läs även: Elektronikmarknaden ”en sjunkande sten” [Dagens PS]