Elektronikmarknaden tappar kunder, när efterfrågan på mobiltelefoner, persondatorer och hushållsapparater fortsätter att sjunka. På kinesiska Semiconductor Manufacturing International Co ser man inte heller några tecken på att elektronikmarknaden ska återhämta sig, skriver Nikkei Asia. 

ANNONS

Som Kinas främst tillverkare av chip upplever Semiconductor Manufacturing International Co. just nu att efterfrågan på elektronik som mobiltelefoner, persondatorer och hushållsapparater sjunkit ”som en sten”, skriver Nikkei Asia.

Krig och pandemi

I ett samtal med investerare under fredagen uppgav företagets vd Zhao Haijun, att skälet till nedgången är det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina tillsammans med pandemin i Kina som bidragit till att färre chip inom tekniksegmentet behövs.

Han tror samtidigt att intäkter försvunnit från de företag som tidigare verkade i Ryssland och Ukraina, men ser dessvärre ingen ljusning på marknaden just nu.

”Vi kan ännu inte se ett slut på nedåtgående trender i dessa segment. Det finns minst 200 miljoner enheter av smartphones som kommer att försvinna plötsligt i år och majoriteten av dem kommer från våra inhemska kinesiska telefontillverkare”, säger Zhao.

Internationella kunder livlina

Trots det går Semiconductor Manufacturing International Cos fabriker fortsatt för fullt sedan marknaden just nu skriker efter andra produkter, till exempel strömhanteringschips och mikrokontroller som används till grön energi och elfordon.

Material som i bästa fall kan hålla en verksamhet flytande om man handlar med internationella kunder, tror Zhao.

ANNONS
ANNONS

”De som bara servar den lokala marknaden [i Kina] kommer absolut att se sin verksamhet allvarligt påverkad”, säger han enligt Nikkei Asia. 

Läs även: Amerikansk lågprisjätte öppnar butik i Sverige [Dagens PS]