Hej då, smartphone! Välkommen smarta glasögon! Så kan man sammanfatta budskapet från Nokias vd Pekka Lundmark. Till CNBC säger telecom-ledaren att vi snart kommer att bära våra digitala klenoder på kroppen i stället.  

ANNONS

Just nu bygger Nokia telecomnätverk som tillåter olika enheter att kommunicera med varandra. Tanken är att introducera smarta glasögon och andra liknande prylar på marknaden innan G6-nätet är uppe, och så beräknas det bli senast 2030.

Väl då kommer vi att ha våra digitala kommunikationshjälpmedel i ansiktet, tror branschen. Samtidigt arbetar Meta, Google och Microsoft synkront med att ta fram headsets för en ”förstärkt verklighet” – augmented reality – för att uppfylla visionen.

Nokias vd gick ännu längre i ett panelsamtal på World Economic Forum, där frågan diskuterades.

“Vid den tidpunkten kommer smartphones som vi känner dem idag inte längre att vara det vanligaste hjälpmedlet”, säger han till CNBC. ”Många av de sakerna kommer vi att bygga in direkt i våra kroppar”.

Nokia-vd ser enorm datorkraft i anspråk

Exakt vad han menar med det är oklart, men redan nu finns tekniken att bygga in ett chip i fingertoppen för att använda som nyckel och låsa upp saker.

CNBC resonerar också kring om Nokia-vd:n tagit sikte på avancerade digitala experiment som Elon Musks Neuralink.

ANNONS
ANNONS

Det finns baksidor med utvecklingen, medger Lundmark i panelsamtalet. Han säger exempelvis att vi med metaverse kan behöva en ”digital tvilling i allt” som kan kräva enorm datorkraft. Men det kan också finnas fördelar, som att få sitt tal direkt översatt till ett annat språk genom sina glasögon.

Läs också:

Augmented reality ska förändra e-handeln [Dagens PS]