Ukrainas hårda kritik mot Apple, ännu ett serviceavbrott för Facebook och Instagram samt ny teknik för att läsa av jordbävningar – allt det och mer i veckans sista techbrief.

ANNONS

TECHBRIEFEN – Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Ukraina fördömer Apples kartändringar

I går rapporterade Dagens PS att Apple i sin senaste uppdatering av Maps nu visar Krimhalvön som ryskt territorium – något som ukrainska myndigheter nu fördömer, rapporterar CNBC.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko skriver på Twitter:

”Låt mig förklara så at ni förstår, Apple. Tänk er att ni är förkrossade över att er design och år av arbete, en del av ert hjärta, stulits av er värsta fiende, och att någon som inte förstår er situation skiter i smärtan ni känner. Så känns det för oss när ni kallar Krim en del av Ryssland.”

Företag går hårt åt Telsas pickup – parodierna haglar in

Förra veckan presenterade Elon Musk nästa steg för Tesla: en pickup. Presentationen gick inte helt enligt plan (eller var det kanske helt enligt plan), då en demo av de ”skottsäkra” fönsterna resulterade i krossade rutor.

Flera stora företag har tagit tillfället i akt att driva med den hajpade elbilstillverkaren, bland annat Pepsi, restaurangkedjan Denny’s och Lego:

Även Dubai-polisen har postat en egen version av ”cybertruck”. Inlägget bör dock inte avfärdas som ett skämt, då landets polis är välkänd för att använda sig av superbilar i jakten på tjuvar och kriminella.

Facebook och Instagram låg nere ännu en gång

Under gårdagen låg de båda sociala nätverken nere under flera timmar. Flest användare drabbades i Europa, men även i USA var apparna nere torsdagen. Problemet berodde på ett ”centralt mjukvarusystem” som kraschade, men ska nu vara åtgärdat.

Facebook har haft problem med serviceavbrott under året. I mars låg flera av jättens appar nere under ett helt dygn, och i juli drabbades flera av Facebooks appar av ännu ett avbrott.

LÄS MER: Facebook och Instagram låg nere under onsdagen [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”Helvetesår” – Wired i skoningslös sågning av Facebook [Dagens PS] >

Forskare använder undervattenskablar för att upptäcka jordbävningar

I dagsläget får vi den mesta av vår information om jordbävningar från mätinstrument på land – ett faktum som gör forskningen väldigt begränsad. Nu ska ny teknik göra det möjligt att läsa in seismisk data via de kablar som redan ligger på havsbotten, skriver TechCrunch.