En flygande bil har beviljats ett ”officiellt flygcertifikat” i Slovakien – företaget Klein Vision siktar på att börja sälja bilen inom 12 månader.

ANNONS

Intresserad av motor och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Den flygande bilen har varit populärt som koncept enda sedan Henry Fords tid, men nu är science fiction-konceptet på väg att bli verklighet.

Dagens PS har tidigare rapporterat om Aircar, en flygande sportbil som byggts av den slovakiske professorn Stefan Klein, som i somras flög mellan Nitras internationella flygplats och huvudstaden Bratislava i Slovakien.

Nu rapporterar flera medier, däribland CNN, att Aircar fått en ”officiell flyglicens” av Slovakiens transportmyndighet. Detta efter att ha fullgjort 70 timmars flygtestning och över 200 starter och landningar, vilket är helt i linje med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhets krav enligt ett pressmeddelande från bolaget bakom bilen, Klein Vision.

”AirCar-certifieringen öppnar dörren för massproduktion av mycket effektiva flygande bilar. Det är officiellt och den sista bekräftelsen på vår förmåga att ändra mellandistansresor för alltid”, säger bilens uppfinnare, professor Stefan Klein om certifieringen.

Aircar
(Foto: Klein Vision)

Den flygande bilen drivs av en BMW-motor på 160 hästkrafter som är kopplad till en propeller, med en maxhastighet på 190 km/h på max 2 500 meters höjd. Drivmedel är vanlig bensin från en mack. En ny modell som ska kunna flyga i 300 kilometer i timmen är under utveckling.

Pilotlicens kommer att krävas för att flyga med hybriden. Företaget siktar på att Aircar ska finnas kommersiellt tillgänglig inom 12 månader.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Flygande bil historisk – AirCar ”starten på ny era” [Dagens PS]

Läs även: Investerare som galna efter svenska flygande bilen [Dagens PS]