Intresset är hysteriskt runt den svenska flygande bilen.
På kort tid har företagets Youtubefilmer fått 17 miljoner visningar.
– Vi får en ny beställningsförfrågan var tionde minut och varannan timme, dygnet runt, vill någon köpa eller investera i företaget, säger grundaren Peter Ternström till Dagens PS.

ANNONS

I förra veckan visade det svensk-polska företaget Jetson upp sin flygande bil Jetson One i TV4. Nu berättar grundaren Peter Ternström om det hysteriska intresset runt bilen efter att företaget släppte filmer på Youtube i slutet av oktober.

Jetson One är en eldriven flygande bil för en person som kan vara i luften i 20 minuter om föraren inte är för tung. Farkosten väger 86 kg och har en toppfart på 102 km/h. Foto: Jetson

– Det har varit hysteriskt. Det kommer en förfrågan om att investera eller köpa hela företaget varannan timme, dygnet runt. Var tionde minut, dygnet runt, får vi en beställningsförfrågan på Jetson One, säger Peter Ternström.

Tackat nej hittills

Hittills har Jetson och Peter Ternström vänligt men bestämt tackat nej till propåerna om att investera i bolaget som tagit fram den flygande bilen.

– Vi är öppna för investeringserbjudanden, men vi letar efter rätt person och rätt struktur. Det ska vara en högprofilerad person, inte någon tråkig investmentbanker.

Vill ha flygkunniga köpare

Och de flesta som vill beställa den flygande bilen har haft lika liten framgång som de framfusiga investerarna. I det här skedet tackar Jetson nej till nästan alla flygsugna som inte har rätt bakgrund.

ANNONS
ANNONS

– Vi har fått sålla lite grann. Vi tar bara beställningar från de som har tidigare erfarenheter och förstår grundläggande flygregler. Vi vill inte ha köpare som drar in över tättbebyggt område.

Jetson One kan flygas utan certifikat, enligt Jetson själva. Foto: Jetson

Hittills finns det 153 bekräftade ordrar på Jetson One där köparen betalat in handpenningen. Nu ska de sista detaljerna runt tillverkningen spikas.

Fabriken inte klar

– Vi har inte bestämt var de ska tillverkas definitivt ännu, det har gått så fort. Vi tittar nu på att bygga en riktig fabrik. Det lutar mot att den inledande produktionen sker i Norditalien, det ska bli klart inom kort, säger Peter Ternström.

Vissa tror att Jetsons flygningar på Youtube är trickfilmade. Men det är i högsta grad verklighet.

– Vi hade en journalist som inte trodde det var på riktigt, men vi överbevisade honom. Det är svårt att trickfilma hur propellrarna blåser upp grus.

ANNONS
ANNONS
Så här ser det ut bakom spakarna. Foto: Jetson

Nu planerar Jetson för de första presstesterna för journalister.
– Vi kommer att ha en första runda med provflygningar i april med Top Gear och profilerade amerikanska sajter. I augusti kan det bli mer tester till exempel för svenska journalister.

Hur är den att flyga?
– Den är fantastiskt rolig att flyga. Det är otroligt intuitivt, efter 2-3 minuter, då flyger du mest genom att titta på saker. Du blir ett med maskinen.

Är det här för nytta eller nöje?
– Den är framförallt för nöje, det är så långt vi kommer just nu. Men m du ska inspektera din vingård, då blir det ett nyttofordon. De stora drakarna, typ Airbus, ska visa prototyper 2027, vi bygger något som finns redan nu.