En sportbil som kan flyga mellan olika städer. Det är nu verklighet med slovakiska AirCar, utvecklad av professor Stefan Klein.

ANNONS

”Markera mina ord – en kombination av flygplan och en motorbil kommer”, konstaterade Henry Ford redan 1940. Men det har visat sig vara svårt, och tekniken har hela tiden varit något ”som kommer i framtiden”.

Nu är framtiden här – i Slovakien. Professor Stefan Klein flög i helgen den första ”intercity”-flygningen med sin AirCar, mellan Nitras internationella flygplats och huvudstaden Bratislava, där han fällde ner vingarna på bilen och tog en tur på stan.

”Den här flygningen är starten på en ny era av dubbelfordon. Det öppnar för en ny kategori inom transport och ger åter friheten till individen, det som bilen en gång i tiden stod för”, säger Stefan Klein, i ett uttalande.

AirCar
(Foto: Klein Vision)
AirCar
(Foto: Klein Vision)


Jobbat på AirCar i 20 år

AirCar 1 är en prototyp utvecklad av Stefan Klein i drygt 20 år. Han har genomfört 142 flygningar med farkosten, men det här var den första mellan två städer.

”AirCar är inte längre bara ett bevis på konceptet; det flyger vid 8 200 fot med en hastighet på 100 knop, det har gjort science fiction till en verklighet”, tillade Anton Zajac, medgrundare av Klein Vision.

Ny version snart med starkare motor

Den flygande bilen drivs av en BMW-motor på 160 hästkrafter som är kopplad till en propeller, med en maxhastighet på 190 km/h på max 2 500 meters höjd. I nästa version som heter AirCar 2 ska den bytas ut till en motor med 300 hästkrafter och den ska kunna flyga 100 mil på en tank.

AirCar
(Foto: Klein Vision)

”Den automatiserade övergången från vägfordon till ett flygfordon och vice versa, utrullning / infällning av vingar och svans är inte bara resultatet av banbrytande entusiasm, innovationsanda och mod; det är ett resultat av utmärkt teknisk och professionell kunskap”, säger Dr. Branko Sarh, Senior Technical Fellow på Boeing. 

Det finns ett stort intresse kring flygande bilar och många varianter, men de flesta liknar en helikopter mer än en bil. Stefan Kleins variant förvandlas till en sportbil med vingarna nedfällda.

ANNONS
ANNONS

 

Läs mer: Porsche och Boeing utvecklar flygande elbil