Dagens PS

FBI: Kim Jong-uns kumpaner stal 600 miljoner dollar

Kim Jong-un kryptovalutor
Kim Jong-un och hans regim i Nordkorea behöver pengar till sitt missilprogram. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 apr. 2022Publicerad: 15 apr. 2022

Enligt FBI har hackare med kopplingar till Nordkorea med ledaren Kim Jong-un kommit över 600 miljoner dollar i kryptovalutor i en cyberkupp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hackarna som uppges ha nära band till nordkoreanska regimen och dess hårdföre ledare Kim Jong-un anklagas av FBI för att ha stulit mer än 600 miljoner dollar i kryptovalutor från en videospelsföretag.

Den gigantiska kryptovaluta-stöten ägde rum förra månaden och är en i raden av omfattande cyberkupper på senare tid med koppling till Nordkorea, rapporterar CNN.

“Genom vår utredning kan vi bekräfta att Lazarus Group och APT38, cyberaktörer med koppling till Nordkorea, är ansvariga för stölden av 620 miljoner dollar i Ethereum som rapporterades den 29 mars”, uppgav FBI i ett uttalande på torsdagen som refereras i artikeln.

FN: Cyberattacker viktig inkomstkälla för Nordkorea

Under gårdagen vidtog även USA:s finansdepartement, enligt CNN, sanktioner mot den utpekade hackergruppen som alltså tros arbeta för den nordkoreanska regeringen.

CNN uppger med hänvisning till FN och cyberexperter att hackerattacker varit en viktig inkomstkälla för Kim Jong-uns regim i Nordkorea under flera år då landet har för avsikt att bygga upp en stark kärnvapenarsenal.

Samtidigt rapporteras den nu anklagade hackergruppen, Lazarus Group, för stölder av kryptovalutor för 1,75 miljarder dollar under senare år.

Medan många säkerhetsanalytiker inom cyberbrottslighet haft fokus på ryska hackergrupper har nordkoreanska hackare skjutit fram sina positioner och opererat i det tysta.

ANNONS

Enligt artikeln avslöjade forskare på Google förra månaden att åtminstone två hackningsattacker iscensatts och varit riktade mot såväl amerikanska medier och it-organisationer som kryptovaluta- och finanssektorer.

Läs även: Hackerarmé i Nordkorea stjäl miljarder åt Kim Jong-un

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS