Experter: AI tar jobben – och det är bra

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
AI
Att AI tar över våra jobb kanske inte är en så dum idé ändå. (Foto: Unsplash)

Att AI tar våra jobb är inget problem, snarare tvärtom. Det är IBM-vd:n Arvind Krishna övertygad om eftersom befolkningen kommer minska och vi då kommer behöva AI som ersätter många tjänster, medan människor istället kan fokusera på arbete som de verkligen vill göra. 

ANNONS
ANNONS

På sistone har det hörts många oroade röster att AI kommer ta över många av våra jobb med ökad arbetslöshet som följd. Det är dock obefogad oro menar It-jätten IBM:s vd Arvind Krishna, som menar att befolkningen kommer gå ner rejält inom de kommande åren, åtminstone i den rika delen av världen, och med allt färre människor i arbetsför ålder så kommer det finnas många lediga tjänster som AI lätt kan ta över, skriver Fortune.

“AI kommer kunna göra en del av det vardagliga arbetet så att människor kan göra mer värdefullt arbete”, säger Arvind Krishna.

AI fyller tjänsterna

Många företag kämpar redan med att hitta rätt kompetens, och där kan AI fortsatt vara en viktig pusselbit, där bolagen snabbt kan fylla platserna. AI kan även leda till många nya jobb, och Goggles förre vd Eric Schmidt är inne på samma spår och säger att den nya tekniken är viktig för arbetsmarknaden som desperat kommer leta efter arbetskraft när det blir allt färre människor till tjänsterna.

” Vi pratar bokstavligen om allt för många jobb och inte tillräckligt med människor under de kommande 30 åren” säger Eric Schmidt.

Att jättarna redan blickar mot AI i stor skala står klart och för IBM innebär det att bolaget kan byta ut många av sina 26 000 anställda som arbetar i roller som inte är kundinriktade.

“Trettio procent av rollerna kan lätt ersättas av AI och automatisering under en femårsperiod”, uppger Arvind Krishna.

Läs även: Googles vd: Helst väntat längre med AI

Läs även: Bill Gates: AI kommer slå hårt mot sökmotorerna

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS