Experter: AI kan utrota mänskligheten

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Terminator
Kommer AI ta över och slå ut mänskligheten? (Foto: Lighthouse Entertainment)

Ett Terminator-scenario är kanske inte så långt borta ändå. Experter menar att AI genom en rad scenarion kan utrota mänskligheten.

ANNONS
ANNONS

Det är den San Francisco-baserade organisationen Centre for AI Safety som har publicerat materialet på sin webbplats, och som får stöd av en rad AI-experter, som vd:n för ChatGPT, Sam Altman.

AI kan utrota mänskligheten

På sajten står det att AI-hotet är verkligt och bör tas på största allvar.

“Att mildra risken för utrotning från AI borde vara en global prioritet vid sidan av andra samhällsskadliga risker som pandemier och kärnvapenkrig”, uppger sajten, vilket BBC rapporterar om.

Även andra AI-experter som Demis Hassabis, vd för Google DeepMind och Dario Amodei på Anthropic backar upp uttalandet från Centre for AI Safety.

ANNONS
ANNONS

En rad scenarion målas upp

AI-hoten målas upp genom en rad scenarion. Till exempel kan det användas för att bygga kemiska vapen, eller bygga upp desinformation i samhället – som kan “undergräva kollektivt beslutsfattande”.

Om AI kontrolleras av allt färre människor är det också ett problem, eftersom det då kan leda till “genomgripande övervakning och förtryckande censur”.

Därför bör regeringarna agera nu, innan det finns risk för att den nya tekniken spårar ut, menar Center for AI Safety-chefen Dan Hendrycks.

“Att ta itu med några av problemen idag kan hjälpa till att ta itu med många av riskerna imorgon.”

Ledarna inser hotet

Samtidigt verkar det som att världens ledare långsamt vaknar upp till det nya hotet som AI faktiskt utgör, där G7 till exempel har utsatt en arbetsgrupp särskilt för AI.

“Människor oroar sig för rapporterna om att AI utgör existentiella hot. Jag vill försäkra dem om att regeringen tittar mycket noga på det här”, säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Läs även: AI hittade ny typ av antibiotika

Läs även: Experter: AI tar jobben – och det är bra

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS