Ransomware-attacker åsido: för företag och organisationen ligger deras värsta cyberhot ännu framåt i tiden. Det menar Mikko Hyppönen, forskningschef på finska Withsecure.

ANNONS

”If it’s smart, it’s vulnerable” är titeln på Mikko Hyppönens senaste bok, som bland annat vänder sig till företag och organisationer. Dagens cyberhot heter ofta ransomware.

I en intervju med Computer Sweden konstaterar profilen att det fortfarande kan vara öppet mål för hackare som vill utpressa eller skada ett företag. Inte minst har pandemin och hemarbetet drivit på utvecklingen, eftersom en del användare sitter på distans vid datorer med oskyddade VPN.

Men de som har ett ordentligt skydd och som tar professionell hjälp klarar ändå av att ligga steget före just nu.

Anledningen är att många skyddade system använder sig av AI för att hitta de svagheter som angripare har använt.

Cyberhot farligare med AI

Problemet är att snart kommer angriparna att vara i kapp. Med maskininlärningsverktyg i händerna på hackers kan det bli riktigt farligt menar Mikko Hyppönen.

Därför gäller det att företag prioriterar frågan, tycker han.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte okej att styrelsemedlemmar ryggar för komplicerade tekniska frågor. Du ska inte sitta i en styrelse för ett stort företag om du inte förstår teknik, cyber eller AI”, säger Hyppönen till Computer Sweden.

Läs också:

Hårdvara avslöjar tjuvlyssning på datorn [Dagens PS]