Europol har i ett samarbete mellan nio länder stängt ned VPNLab.net. I samband med tillslaget har man identifierat över hundra företag i riskzonen för cyberattacker. 

ANNONS

Ett internationellt polissamarbete mellan Frankrike, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Ukraina, och USA siktade in sig på att komma åt kriminellt användande av VPN-tjänster, och har nu stängt ned den kända VPNLab.net.

”VPN-tjänsten, som erbjuder skyddad kommunikation och internetåtkomst, användes till allvarliga kriminella handlingar så som ransomware-attacker och andra cyberbrottsliga aktiviteter”, säger Europol i ett uttalande.

Flera länder inblandade i aktionen

Det var 17 januari som en koordinerad polisaktion utfördes i Tyskland, Nederländerna, Kanada, Tjeckien, Frankrike, Ungern, Lettland, Ukraina, USA och Storbritannien. Aktionen leddes av Hannoverpolisen.

”Aktionerna under den här utredningen visar att brottslingar snart inte har något sätt att dölja sina spår online”, säger Edvardas Šileris, chef för Europols European Cybercrime Centre. ”Varje utredning vi genomför ger information till nästa, och informationen om potentiella offer betyder att vi har förhindrat allvarliga cyberattacker och dataintrång”.

Chefen för Hannoverpolisen, Volker Kluwe, säger.

”En viktig aspekt på den här insatsen är att visa att om tjänsteleverantörer stöttar olagligheter och inte ger information efter lagliga förfrågningar från rättsväsendet ska de inte tro att de är säkra.”

Annonserade på dark web

VPNLab.net startade 2008 som leverantör av tjänster för anonymitet på internet. Tjänsten erbjöd också dubbel-VPN, och hade servrar i många olika länder. Det gjorde VPNLab.net populärt bland cyberbrottslingar, som kunde använda tjänsterna för att begå brott utan att riskera upptäckt av myndigheterna.

Efter att flera polisundersökningar visat att tjänsten användes av brottslingar, för att sprida skadeprogram och genomföra ramsomware-attacker, blev den intressant för polismyndigheterna. Utredare upptäckte också att VPNLab.net annonserade sina tjänster på dark web.

ANNONS
ANNONS

Polisen arbetar nu direkt med de företag som löper risk att utsättas för it-attacker, enligt Europol.

Läs även: Cyberhot oroar försäkringsbranschen mest [Dagens PS]

Läs även: Uppgifter läckta efter it-attack mot Nordic Choice Hotels [Dagens PS]