Efter att Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels fick sina IT-system hackade har uppgifter om de anställda läckt. Det rör sig om personnummer, bankkonton, lönebesked och scheman, bland annat.

ANNONS

”Det är allvarligt”, säger säkerhetsexperten Anne Marie Eklund Löwinder till Ny Teknik.

Tidigare i månaden utsattes Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels för en ransomwareattack. Det slog bokningssystemen och betallösningarna ur balans på 200 hotell.

Stora mängder data stals dessutom från hotellkedjans interna system.

Under förra veckan publicerade hackarna bakom angreppet en stor samling data från hotellkoncernens interna system på en sajt på dark web. Det rör sig flera gigabyte data och tusentals filer. Ändå uppger gruppen att det bara är 20 procent av filerna som har offentliggjorts. Det är enligt experter som Ny Teknik har talat med inte ovanligt att hackare stjäl uppgifter för att sälja till andra intressenter.

I de filer som läckt från kedjans svenska lönesystem finns känslig information om personal vid ett 60-tal svenska hotell. Informationen daterar minst bak till 2015. Personnummer, adressuppgifter, bankkontonummer, anställningsavtal med bonusvillkor, tjänstebilar är bara några av de uppgifter som kommit ut.

Nordic Choice Hotels permitterade it-säkerhetschef

Anne-Marie Eklund Löwinder uppger att den sortens personlig information senare kan användas vid identitetsstöld och bedrägerier. Mängder av interna dokument ingår också i läckan.

Till saken hör att Nordic Choice Hotels permitterade både sin it-säkerhetschef och sin personuppgiftsansvarige under den första coronavågen förra året.

ANNONS
ANNONS

”Vi är medvetna om läckan och den information den innehåller. Vi arbetar löpande med att kartlägga vilken information som är på avvägar och att vidta åtgärder”, skriver Jonathan Blom som är kommunikationsrådgivare på hotellkedjan i ett mejl till Ny Teknik.

Nordic Choice Hotels uppger att de gjort en anmälan till Norska Datatillsynet, motsvarigheten till Integritetsskyddmyndigheten. Bolaget säger att de i nuläget inte har några indikationer på att hackarna ska ha kommit åt någon data om hotellkedjans kunder.

Läs också:

Datavirus stänger Nordic Choice Hotels system [Dagens PS]
Petter Stordalen förlorade miljarder – storsatsar nu [Dagens PS]