Med ökningen av it-attacker och utpressningsförsök mot företag har cyberhot blivit det som oroar försäkringsbranschen mest.

ANNONS

I PwC:s senaste rapport, Insurance Banana Skins 2021, hamnar cyberhot överst på 10-i-topplistan över risker i försäkringsbranschen.

Det är första gången i undersökningens åttaåriga historia som cyberhot oroar försäkringsbranschen mest, men cyberhot kom tvåa även i undersökningen 2019.

”Allt fler cyberincidenter gör att frågan har hamnat högt på agendan. Försäkringsbolagen påverkas nu i högre grad av att deras produkter ska täcka kundernas skador vid cyberattacker och användning av utpressningsprogram”, säger Morgan Sandström, branschansvarig försäkring, PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna hamnar högt

På fjärde plats över vad som bekymrar försäkringsbranschen mest kommer klimatförändringarna.

”Ett större fokus på så kallade ESG-frågor påverkar nu många försäkringsbolag. I spåren av den utvecklingen så ökar även rapporteringskraven i branschen, där vi går mot en utveckling där regeringar och myndigheter ökar pressen på företag att beskriva hur de hanterar klimatrisker”, säger Morgan Sandström.

Här är årets 10-i-topplistan över risker i försäkringsbranschen:

1. Cyberhot

ANNONS
ANNONS

2. Regelverk

3. Teknik

4. Klimatförändringar

5. Räntenivåer

6. Kompetensbrist

7. Förändringsledning

8. Konkurrens

ANNONS
ANNONS

9. Investment performance (investeringsresultat)

10. Makroekonomi

Läs mer: Ransomwareattacker ökar – kräver högre lösensummor [Dagens PS]

Läs även: Våg av it-attacker mot svenska företag: ”Skrämmande” [Dagens PS]

Läs också: It-haveri för Coop – ökat hot mot detaljhandeln [Dagens PS]