Franska Eutelsat och brittiska Oneweb ska skapa ett erbjudande för att kunna konkurrera med Elon Musks satsning på SpaceX. Det hoppas Frankrikes president Emmanuel Macron.

ANNONS

Redan när franske presidenten Emmanuel Macron talade inför europeiska ministrar i februari sade han att det var ”en suveränitetsfråga” att skapa ett satelliterbjudande som kan konkurrera med Elon Musks Space X.

Mindre än ett halvår senare tas konkreta steg för att uppnå det.

Franska Eutelsat Communicatins för samtal med brittiske konkurrenten Oneweb.

Ambitionen den macronska om att skapa en Europa-mästare som kan utmana Elon Musk om tungviktstiteln.

Högt värderad affär

Tanken nu är att skapa ett gemensamt bolag där respektive bolags aktieägare får 50 procent var genom att Onewebs aktieägare får nyemitterade Eutelsat-aktier.

ANNONS
ANNONS

Affären, som först rapporterades av Bloomberg i fredags, värderas till drygt 3 miljarder dollar.

Det finns dock ett antal hinder för affären och ett av dem är storpolitiskt då Eutelsat, om än stött av franska staten, har China Investment Corp som fjärde största aktieägare.

Storbritanniens ledning, som stöttar Oneweb, har visat stark skepsis mot den typen av sällskap i sängen.

Aktiekursen föll

Eutelsats aktier föll med 8 procent, den största nedgången på åtta månader, efter kommunikén om satsningen, men ambitionen är fortsatt att skapa ett europeiskt satellitsystem för att minska beroendet av kinesisk och amerikansk teknik.

Just nu ligger Europa långt efter, vilket inte minst Emmanuel Macron vill åtgärda konkret och effektivt. John Davies, media- och telekomanalytiker, har reservationer inför affären, inte minst när det gäller relationen mellan företagen.

ANNONS
ANNONS

”Eutelsat genererar betydande kassaflöden, medan Oneweb har små eller inga intäkter,” exemplifierar han.

Relationen till Ryssland är en annan stötesten där Eutelsat fortsatt tillhandahålla utvalda satellittjänster till Ryssland, även efter påtryckningar.

Läs även: Musk och Brin osams – otrohet spräcker vänskapen [Dagens PS]