Dagens PS

EU slopar tvång på munskydd på flygplatser och flyg

flyg
EU skippar munskyddskravet på flyg och flygplatser. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

EU kommer att slopa sitt tvång på munskydd för passagerare på flyg och på flygplatser från och med måndag, efter en uppdatering av flygindustrins riktlinjer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rekommendationen för obligatoriskt munskydd på flygplatser och ombord på flyg hävs den 16 maj, sade EU:s luftfartssäkerhetsbyrå (EASA) och European Centre for Disease Prevention and Control förra veckan, samtidigt som de noterade att munskydd fortfarande är ett av de bästa skydden mot överföring av Covid-19.

Den uppdaterade vägledningen tar hänsyn till den senaste utvecklingen av pandemin, “särskilt nivåerna av vaccination och naturligt förvärvad immunitet, och det åtföljande upphävandet av restriktioner i ett växande antal europeiska länder”, sade EASA i ett uttalande till CNBC.

Stort steg framåt

Flytten är ett stort steg framåt och är i stort sett i linje med reglerna för kollektivtrafik i hela Europa, enligt EASA:s verkställande direktör Patrick Ky.

”För passagerare och flygbesättningar är detta ett stort steg framåt i normaliseringen av flygresor. Passagerare bör dock uppträda ansvarsfullt och respektera andras val. Passagerare som hostar och nyser bör starkt överväga att bära en ansiktsmask, för tryggheten för de som sitter i närheten.”

Samtidigt sa ECDC:s direktör Andrea Ammon att “även om riskerna kvarstår, har vi sett att icke-farmaceutiska interventioner och vaccin har gjort att våra liv har börjat återgå till det normala.”

Reglerna för munskydd varierar

Nu har många länder släppt kraven på Covid-testning för fullt vaccinerade resenärer och passagerarlokaliseringsformulär eftersom ett betydande antal av deras befolkningar är helt vaccinerade och förstärkta. Reglerna kan variera beroende på flygbolag. Vissa flygbolag kan fortfarande välja att rekommendera eller kräva munskydd ombord enligt EASA, med regler som sannolikt kommer att fortsätta att variera från flygbolag även framöver.

ANNONS

Till exempel bör flygningar till eller från en destination där munskydd fortfarande krävs i kollektivtrafiken fortsätta att uppmuntra munskydd, enligt rekommendationerna. Utsatta passagerare bör fortsätta att bära en ansiktsmask oavsett reglerna, tillade EASA, och social distansering bör uppmuntras i inomhusområden på flygplatsen där så är möjligt.

Läs även: Ryanairs förlust blev lägre än väntat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS