EU dumpar munskyddskrav på sina flygplan och flygplatser från och med måndag, enligt nya riktlinjer från Europas nationella myndigheter.

ANNONS

Vill du slippa bära munskydd på flygplan och flygplatser? Då behöver du inte vänta länge till inom EU.

EU:s luftfartssäkerhetsbyrå (EASA) uppger att kravet alltså skrotas från nästa vecka, men klargör att det fortfarande är upp till varje flygbolag om de kräver munskydd ombord eller inte, skriver BBC.

EU dumpar munskyddskrav

”Från och med nästa vecka är munskydd inte längre obligatoriska för flygresor i alla fall, vilket går i linje med de förändrade kraven från nationella myndigheter över hela Europa för kollektivtrafik”, säger EASA:s vd Patrick Ky.

”Det är en lättnad för oss alla att vi äntligen når ett stadie i pandemin där vi kan börja lätta på hälsosäkerhetsåtgärderna.”

Smittan härjar fortfarande

Det är dock fortfarande bra om resenärer fortfarande bär munskydd menar European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), eftersom det är ett bra skydd mot smittan som fortfarande härjar inom EU.

”Vidare, från och med den 16 maj 2022, bör flygplansoperatörer fortsätta att uppmuntra sina passagerare och besättningsmedlemmar att bära munskydd under flygningen såväl som på flygplatsen, även när det inte är nödvändigt att bära munskydd”, säger ECDC:s Andrea Ammon.

Vissa flygbolag som flyger till och från Storbritannien har redan tagit bort munskyddskrav där destinationerna inte kräver det, precis som amerikanska flygbolag gjorde tidigare under våren.

ANNONS
ANNONS

Både RyanAir och EasyJet har sagt att de kommer skrota munskyddskravet.

”Vi välkomnar vägledningen från EASA och ECDC och fortsätter att uppmana europeiska regeringar att ha en samordnad strategi för att ta bort munskyddskravet ombord flygplan, för att göra det enkelt och tydligt för kunderna”, säger en talesperson för EasyJet.

Läs även: EasyJet tar bort säten – slipper kabinpersonal [Dagens PS]