Dagens PS

Oljepriset rasar – bensin- och dieselpriser sänks

ekonomi
IEA skruvar ned sin prognos för efterfrågan på olja i spåren av den ekonomiska motvinden. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 sep. 2022Publicerad: 26 sep. 2022

Oljepriset rasar i takt med att den amerikanska dollarn stärks, rapporterar Bloomberg. Oro för recession pressar också andra råvaror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på olja har rasat fyra veckor i rad och under förra veckan sjönk priset på Brentolja med 6 procent.

Denna vecka inleds på samma sätt – Brentoljan sjunker till under 85 dollar per fat under måndagen, vilket är de lägsta nivåerna sedan januari. Oljepriset rusade kraftigt i slutet av februari i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Federal Reserve pressar dollarn uppåt

Men efter den amerikanska centralbanken Federal Reserves aggressiva räntehöjningar har marknaden börjat oroa sig för en kommande recession, vilket sätter tryck på dollarn att stiga och oljepriset att sjunka.

Det är inte bara oljan som sjunker. Priserna på andra råvaror, som metaller och jordbruksprodukter, sjunker också. Världsmarknadspriset på koppar är ned 1 procent på måndagen och vetepriset 1,58 procent.

Oljepriset påverkar också Ryssland

En annan effekt av de sjunkande världsmarknadspriserna på olja är att skillnaden mellan priset på de brittiska och amerikanska riktmärkena Brentolja och WTI-olja samt den ryska Ural-oljan sjunker. I mitten av augusti fick Ryssland 33 dollar mindre per fat för sin olja jämfört med Brentoljan, nu är differensen 23 olja per fat.

Uralolja

Skillnaden i pris på Uralolja och Brentolja sjunker. (Foto: Neste, data från Reuters).

ANNONS

Skillnaderna i pris på råvarumarknaden märks dock inte av lika mycket i Sverige, eftersom också kronan faller kraftigt jämfört med dollarn.

Trots det – Som en följd av de sjunkande oljepriserna sänker också drivmedelskedjor i Sverige priset på bensin och diesel under måndagen med 25 respektive 35 öre. Bensinen kostar nu 19,03 kronor per liter, och dieseln 24,06 kronor per liter, uppger Dagens industri.

Läs även: Investerare flyr skakig oljemarknad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS