Oljemarknaden upplever just ett stort avbräck på handlare och fondförvaltare, aktiviteten från investerarna är den lägsta på sju år.

ANNONS

Det här uppger Reuters och förklarar att det är den höga volatiliteten på råoljemarknaden som fått investerare att dra öronen åt sig.

Det sker i ett läge där världen genomlider den värsta energikrisen på decennier.

”Brent råterminer svänger kraftigt dagligen. Mellan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari till och med den 15 augusti var det dagliga intervallet mellan Brents sessionshöjder och dalar i genomsnitt 5,64 dollar. För samma tidsperiod förra året var genomsnittet 1,99 dollar, visade en Reuters-analys av Refinitiv Eikon-data”, skriver nyhetsbyrån.

Bedömare spår att oljepriserna kan falla mer än de gjort på senare tid och i artikeln framgår det att den minskade aktiviteten bland investerare främst beror på kriget i Ukraina.

Sedan Ryssland invaderade sitt grannland uppges intresset för råoljeterminsmarknaden har sjunit med nästan 20 procent, nästan en femtedel alltså, enligt uppgifter från JPMorgan som refereras av Reuters.

En annan rapport som uppmärksammas visar att den skakiga oljemarknaden slår hårt mot företagen.

ANNONS
ANNONS

”Den enorma ökningen av energipriserna har skapat en obalans i upphandling, budgetering och produktion som vi får allt svårare att upprätthålla”, uppger ett av företagen i enkäten som gjordes av Schneider Electric i juli, framgår det i artikeln.

Läs även: Norges vinst från olja och gas större än Sveriges statsbudget [Dagens PS]