Dagens PS

Mindre olja i oktober – Opec+länderna överens

Mindre olja i oktober – Opec+ överens om nedskärning
Opec+, organisationen för de oljeexporterande länderna, skär ned produktionen med 100 000 fat per dag. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Opec+ minskar produktionen av olja i oktober. Medlemmarna är överens om att minska med 100 000 fat per dag, en överraskning för analytikerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ett Europa i energikris är minskad produktion av olja dåliga nyheter. De allra flesta väntade sig en oförändrad produktionspolicy från Opec+, alliansen av oljeproducerande länder. När pressmeddelandet om minskningen kom blev alltså många analytiker överraskade, enligt CNBC.

Mer olja i september

Förra månaden ökade Opec+ produktionen av olja med 100 000 fat per dag, men nu är den alltså tillbaka på samma nivå som i somras. Ökningen kom efter att USA:s president Joseph Biden besökt Saudiarabien, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Minskningen av produktionsmålen gäller från och med oktober, uppger CNBC.

I ett uttalande från Opec+ säger man att beslutet att minska produktionen igen beror på att man inte menat att de extra 100 000 faten per dag skulle levereras mer än i september.

Rusande oljepriser

Beskedet från Opec+ fick priset på olja att skjuta i höjden. Brentoljan steg till 96,63 dollar (1043,32 kronor) per fat, och U.S. West Texas Intermediate till 90 dollar (971,65 kronor).

Sedan i juni har priset på olja sjunkit med 25 procent efter rekordnivån i mars. Beslutet från Opec+ kommer mitt i det statsminister Magdalena Andersson kallar “ett energikrig” mellan Ryssland och Väst. Europa står inför en vinter med risk för akut energikris.

ANNONS

Gaspriserna i Europa rusar 30 procent på måndagen efter att ryska gasjätten Gazprom meddelar att de inte släpper på gasen i Nord Stream 1 efter stoppet.

Opec+ har nästa möte 5 oktober.

Läs även: Ryssland stänger av gas – Europa googlar efter ved 

Läs även: Magdalena Andersson: “Vi står inför en krigsvinter” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS