Nu tar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i med hårdhanskarna mot elsparkcyklar. Han vill se att kommunerna tar sitt ansvar.

ANNONS

Kaoset med elsparkcyklarna i städerna har fått Tomas Eneroth att se rött.

Samtidigt som operatörer och kommunerna vill att regeringen med Eneroth i spetsen ska reda ut problemen så hävdar infrastrukturministern att det är kommunernas ansvar.

”Utmaningen är ju att det är kommunernas ansvar, inte bara i Sverige utan så är det också i övriga världen”, säger han till Di.

Kan inför nya regler

Vidare säger Tomas Eneroth att han ”tvekar inte en sekund” när det gäller att införa nya regler och lagstiftning kring de kontroversiella cyklarna.

Han ger exempel på Malmö, Göteborg och Växjö som kommuner där skötseln kring elsparkcyklarna har fungerat relativt bra, medan huvudstaden inte lika välskött.

”Jag tycker att Stockholm är ett exempel på när man inte tagit ansvar utan släpper loss åtta stycken aktörer att fritt etablera sig med de effekter vi ser i dag när man går längs Götgatan där det ligger elsparkcyklar till höger och vänster”.

Kort tidsperiod

Det stora problemet är enligt honom att cyklarna har rullat på våra gator under en kort tidsperiod och det ”finns inga prejudicerande domar och det är därför det är viktigt att kommunerna sätter ned foten och prövar regelverket”.

ANNONS
ANNONS

Tomas Eneroth säger vidare att kommunerna ibland samarbetar med uthyrningsföretagen och ibland har man kommit med egna regler, samtidigt som det finns olika förutsättningar i olika kommuner.

Läs även: Trafiksäker lösning för uthyrning av elsparkcyklar [Dagens PS]