Amerikanska techaktier påverkas negativt av inflationen och av den starka dollarn och kan falla ytterligare 10 procent.

ANNONS

Över två tredjedelar av 914 personer som svarade i undersökningen MLIV Pulse, som inkluderar portföljförvaltare och investerare, tror att teknikföretagens vinster kommer att göra marknaden besviken under 2022, det rapporterar Bloomberg.

Företag som Google riskerar att annonsörer drar ned på sina utgifter när den globala ekonomin kämpar, och streamingtjänster som Netflix står inför att en massa priskänsliga konsumenter säger upp sina prenumerationer när de drar åt svångremmen.

Nasdaq 100 ned 31 procent i år

Hittills i år har Nasdaq 100 fallit med 31 procent, det har raderat flera biljoner dollar i marknadsvärde. Räntehöjningar slår mot aktier och minskar värdet på framtida vinster, kostnader drivs upp av inflationen och den starka dollarn tynger vinsterna och hotet om lågkonjunktur ökar.

Återförsäljare som Amazon drabbas nu av de investeringar i lagerlokaler och medarbetare som gjordes under pandemin nu påverkar dem negativt. Apple har sagt att de kommer höja priset för App Store-köp i Asien och i euroländer eftersom värdet på utländska valutor rasar i förhållande till dollarn.

Dollanrs styrka sänker Microsofts prognos

I juni sänkte Microsoft sin prognos på grund av dollarns styrka. I juli varnade Sony Group investerare för effekterna av den globala ekonomiska nedgången, speciellt i Europa, samt för de negativa effekterna av den starka dollarn på bolagets finansiella resultat.

Under årets tredje och fjärde kvartal väntas techaktiers resultat hamna under S&P 500, som enligt Bloomberg Intelligence-data väntas hamna på plus 3,2 procent och S&P Info Tech Index beräknas falla 6,6 procent jämfört med tredje kvartalet förra året.

Nasdaq 100:s vinst per aktie på 12 månader har sjunkit med 2,9 procent sedan den 1 juni, det kan jämföras med en minskning på 0,8 procent för S&P 500.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Techaktie-rally spås bli kortvarigt [Dagens PS]