Under veckan bröt USA-börserna en tre veckor lång förlustsvit och stängde på plus – techaktier var i hög grad draglok.

ANNONS

Men det där bör investerare enligt The Wall Street Journal inte fästa för stor vikt vid, tvärt om ser utsikterna mörka ut, är bedömningen.

Det finns flera tecken på att techaktier snart vänder nedåt och det beror enligt tidningen på att sektorn är mer mottaglig än andra sektorer för snabba skiften på obligationsmarknaden och aggressiva räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

”Om du förväntar dig att det blir hård ekonomisk motvind och inser att Fed är i ett läge att bekämpa inflationen riskerar dessa värderingar fortfarande att bli lägre”, säger Jake Jolly, senior investeringsstrateg på BNY Mellon Investment Management, till WSJ.

Det amerikanska investmentbolaget uppges övervaka hisnande cirka 1,9 biljoner dollar i techaktie-tillgångar.

När Fed snart sätter sig ned för att bestämma hur hög referensräntan ska bli väntas det sluta med ännu en trippelhöjning på 75 punkter.

Det är då tredje penningpolitiska mötet i rad som Fed höjer räntan med 0,75 procentenheter.

Omvänt betecknas det som ”en välsignelse” för den under ett års tid så hårt ansatta techsektorn om inflationen börjar falla och Fed drar tillbaka sina räntehöjningar.

ANNONS
ANNONS

Men där är vi inte än, enligt de flesta bedömare, även om en del investerare andas förhoppningar och funderar över om veckans techrally kan vara början på en vändning.

WSJ konstaterar att vissa investerare positionerat sig för att hitta fynd i sektorn, det ”ser relativt attraktivt ut”, anser Christopher Grisanti, chefsaktiestrateg för MAI Capital Management, som uttalar sig i artikeln.

Läs även: Starka börsavslut i New York och Stockholm [Dagens PS]