I går gav regeringen Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland fram till den 31 december 2022.

ANNONS

Trots att det bryter mot grundlagen och kan få allvarliga konsekvenser för vattenförsörjningen på Gotland gav i går regeringen Cementa tillstånd till fortsatt kalkbrytning på Gotland fram till den sista december 2022.

”Cementa har nu fått ett exceptionellt undantag från miljölagarna, trots att de fortfarande inte uppfyller miljökraven. Det är helt oacceptabelt och vi kommer att överklaga beslutet”, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Byggföretagens uppfattning

På Byggföretagen är uppfattningen en annan, där anser man att regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod.

”Det här var ett nödvändigt beslut för att undvika ett akut byggstopp. Men regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod. Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen”, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

Industriarbetsgivarnas uppfattning

För Industriarbetsgivarna är regeringens besked välkommet trots att det är en nödlösning som innebär att regeringen skjuter problemen framför sig.

ANNONS
ANNONS

”Industrin har långa planeringshorisonter och behöver stabilitet och förutsägbarhet. Tyvärr avvärjer dagens besked inte cementkrisen på ett tillräckligt sätt. Regeringen borde ha fattat beslut om en längre tillståndsperiod för att industrin ska kunna hitta alternativa leverantörskedjor och lösningar, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i ett pressmeddelande.

Risker med kalkbrytningen

Expertmyndigheter har pekat på kalkbrytningens risker för Gotlands vattenförsörjning och känsliga naturområden. Lagrådet anser att den skräddarsydda lagändringen ”Lex Cementa”, som i september röstades igenom av samtliga partier i riksdagen, strider mot regeringsformen.

”Cementa har redan tecknat avtal med Nordkalk, som ligger 15 kilometer från Slitefabriken, om att leverera tillräckliga mänger kalksten för att försörja Sverige med cement i sex år. Med den informationen faller hela behovet av undantagslagen, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen i föreningens pressmeddelande.

En lösning behövs

Han säger vidare att Naturskyddsföreningen bedömer att utsikterna att få regeringens beslut upphävt är goda, med tanke på de allvarliga riskerna för både miljön och rättssäkerheten.

Catharina Elmsäter-Svärd menar att cementkrisen måste lösas för jobben, ekonomin och klimatet samt att bygg- och anläggningsbranschen har en nyckelroll i återstarten efter pandemin.

ANNONS
ANNONS

Per Hidesten säger att Industriarbetsgivarna inte ser att gårdagens beslut avvärjer risken för varsel i basindustrin.

Läs mer: Överklagar ny lag om Cementa: ”Strider mot grundlagen” [Dagens PS]

Läs mer: Cementa hotar byggbranschen med ransonering [Dagens PS]