Dagens PS

Överklagar ny lag om Cementa: "Strider mot grundlagen"

Överklagar Cementa
Regeringens nya lagstiftning om Cementa överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. "Bryter mot grundlagen", säger Markus Mattisson på Greenpeace. (Foto: TT/Greenpeace)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 sep. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

Flera miljöorganisationer överklagar den nya undantagslagstiftning som ge Cementa fortsatt möjlighet att bedriva kalkbrytning till fabriken i Slite på Gotland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Greenpeace meddelar i ett pressmeddelande att de tänker överklaga regeringens undantagslag för Cementa till Högsta förvaltningsdomstolen. Regeringens lagförslag röstades under onsdagen igenom av en enhällig Sveriges riksdag – trots allvarlig kritik från bland annat Lagrådet, som menar att den strider mot grundlagen, vilket Dagens PS rapporterat om.

“Regeringens hantering av Cementa strider mot grundlagen och grunderna för vår demokrati. Regeringen ger industrin möjlighet att strunta i domstolar och fortsätta med klimat- och miljöskadlig verksamhet utan att följa våra lagar och regler”, säger Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace Sverige.

“Monterar ner en av våra viktigaste lagar”

Organisationen har på sin hemsida listat tio anledningar till varför “Cementa-lagen” bör stoppas av domstolen.

“Att våra miljölagar gäller för alla, stora som små, är avgörande för att vi ska kunna hantera våra miljö- och klimatrelaterade kriser men regeringen monterar ner en av våra viktigaste lagar: miljöbalken och kringgår regeringsformen för att kunna skapa en gräddfil åt Cementa. Lagar ska gälla alla och inte skapas eller förändras till fördel för enskilda företag. Så får det inte gå till i en demokrati”, säger Markus Mattisson.

Greenpeace har länge varit kritiska mot regeringens hantering av frågan om Cementas verksamhet i Slite på Gotland, som är en av de platser i Sverige som släpper ut mest växthusgaser. Redan innan Mark- och miljööverdomstolens uppmärksammade dom i somras riktade Carl Schlyter, kampanjledare för System Change och Klimat på Greenpeace hård kritik mot att näringsminister Ibrahim Baylan (S) deltog på en presskonferens med Cementa angående att bygga ut verksamheten och satsa på “koldioxidfri cement”.

“Det är väldigt underligt att regeringen deltar på en presskonferens samtidigt som det pågår en domstolsprocess där den lokala myndigheten Länsstyrelsen försöker stoppa utbyggnaden i Slite”, sa Carl Schlyter till Dagens PS i juni.

Naturskyddsföreningen överklagar också

ANNONS

Även Naturskyddsföreningen har meddelat TT Nyhetsbyrån att de tänker överklaga lagen till Högsta förvaltningsdomstolen.

“Regeringen bör inte hålla företag med undermåliga miljökonsekvensbeskrivningar under armarna. Det är uppseendeväckande att det med kort varsel görs förändringar i miljölagstiftningen för att möjliggöra fortsatt kalkbrytning”, sa Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande i augusti.

Regeringen vill inte diskutera faktumet att flera organisationer överklagar lagen – och Cementa menar att det skulle försätta Sverige i en krissituation.

”Det finns ingen anledning att spekulera om eventuella överklaganden”, skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S) i en kommentar till TT angående riksdagens enhälliga ja till undantagslagen.

“Är det så att beslutet överklagas och att Högsta förvaltningsdomstolen inhiberar ett meddelat tillstånd från regeringen då leder det till att vi hamnar i en allvarlig cementbrist”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på HeidelbergCement, det tyska ägarbolaget till Cementa till TT.

Läs även: Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS