Dagens PS

De låg bakom attacken mot Christie's

Hackergrupp tar på sig attack mot Christie´s
Christie' s, här vid en auktion av Andy Warhols legendariska verk, utsattes för en hackerattack. Nu har gruppen Ransomhub tagit på sig ansvaret. (Foto: Bebeto Matthews/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Auktionshuset Christie’s blev utsatt för en hackerattack i början av maj. Nu har hackergruppen Ransomhub tagit på sig ansvaret för attacken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under början av maj råkade auktionshuset Christie’s ut för en hackerattack.

Den ledde till att de tvingades stänga sin sajt den 9 maj.

I ett inslag på Darkweb under måndagen sade hackergruppen Ransomhub att den låg bakom attacken mot Christie’s och hävdar att man där stal klientdata.

Enligt Ransomhubs inlägg kom man över såväl namn som födelsedatum på auktionshusets kunder.

Lade ut prov på Darknet

Man säger också att man har annan personlig information om företagets rika kunder och publicerade vad man kallar ett ”prov” med några namn, nationaliteter och födelsedatum, rapporterar Bloomberg.

Hackergruppen publicerade ”provet” tillsammans med en klocka som räknar ner tid, vilket tolkas som att Ransomhub tänker publicera alla uppgifter i början av juni.

ANNONS

Senaste nytt

Erkänner delvis

ANNONS

Det har ännu inte bekräftats om uppgifterna är korrekta, men en talesperson för Christie’s erkänner att viss kundinformation stals vid attacken.

“Våra undersökningar fastställde att det fanns obehörig åtkomst av en tredje part till delar av Christie’s nätverk”, skrev talespersonen i ett uttalande under måndagen.

“De fastställde också att gruppen bakom incidenten tog en begränsad mängd personuppgifter om några av våra kunder. Det finns inga bevis för att några finansiella eller transaktionsregister äventyras”, tillade talespersonen.

Strategiskt tillfälle

Attacken, som stängde Christie’s sajt den 9 maj, inträffade några dagar innan Christie’s inledde sina viktiga majauktioner i New York.

Christie’s tvingades, efter att ha hänvisat till en ”teknisk säkerhetsincident”, lägga ut sina auktionskataloger på en separat webbplats och ge kunder en länk för bud online.
Christie’s egentliga webbplats var sedan offline under tio dagar.

Christie’s ägs av miljardärfamiljen Pinaults bolag Artemis och redovisade förra året en global försäljning på 6,2 miljarder dollar.

”Ganska troligt”

ANNONS

Brett Callow, forskare vid cybersäkerhetsföretaget Emsisoft, säger att det verkar “ganska troligt” att Ransomhub var inblandad i intrånget mot Christie’s, men att det är oklart om gruppen kom undan med så mycket data som den hävdar.

“Den största oro i det här fallet kan vara möjligheten att platsen för mycket dyra konstverk läggs upp på nätet,” säger Callow hos Bloomberg.

Läs mer:

Bilsäkerhet i fara: Hackare kan ta kontroll över ditt fordon. Dagens PS

Kraftig ökning av cyberattacker. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS